Сред гарнитурите в храната една от най-известните е майонезата. Тя има много висока хранителна стойност и е чудесна добавка, придаваща вкус на основното блюдо. Затова класическата майонеза има съществена роля като солена добавка в различни рецепти.
Не е случайно, че майонезата се използва редовно в кулинарията още от средата на 19 век, когато се появява в наръчниците за готвене. За голям неин недостатък се смята фактът, че увеличава нивата на лошия холестерол и разваля фигурата. Тези недостатъци обаче може да се избегнат и да останат само положителните качества на продукта, ако се избере алтернативата на класическата майонеза, а това е нейният вегетариански вариант.
Предимства и същност на вегетарианската майонеза
Вегетарианската майонеза има лека текстура, същевременно запазвайки добрата хранителна стойност на класическия продукт. Може да бъде определена като емулсия, защото има хомогенна текстура, както всички емулсии, към които принадлежи.
Емулсиите, освен хомогенни, са стабилни смеси, състоящи се от два компонента. Това са две течности, едната от които се разпръсква в другата на малки капчици. Това създава стабилна смес. Майонезата е резултат от разпръскването на мастни частици във водна течност.
Вегетарианската майонеза се получава на същия принцип, но съставките от животински произход са заменени от такива с растителен.
Производство на вегетарианска майонеза
Поради същността на двата продукта, технически производството на вегетарианска майонеза не се различава от това на класическата. Вкусовите качества също не са толкова различни, даже вегетарианската може да бъде вкусово по-привлекателна.
Използваните продукти за вегетарианска майонеза са олио или друга растителна мазнина, сол, лимон, растително мляко и всички продукти трябва да бъдат на стайна температура, за да се уеднакви състоянието на продуктите.
Ето и рецепта за основна вегетарианска майонеза. Тя може да се обогати с още съставки, които да я направят по-пикантна и по-интересна.
Продукти за вегетарианска майонеза
- ¼ чаша соево мляко или друго растително мляко по желание;
- ½ чаша слънчогледово олио или зехтин;
- 3-4 милилитра лимонов сок;
- сол на вкус.
Приготвяне на вегетарианска майонеза
Растителното масло и лимоновият сок се сипват в блендер, разбърква се и постепенно се добавя растителната мазнина. Щом сместа добие нужната гъстота, се добавя солта.
Сервира се в стъклена сосиера. Трайността на продукта е 3 дни.
Други подходящи съставки за придобиване на интересен вкус са чесънът, кориандърът и магданозът. Може де се използва и предварително овкусено олио.
Вижте и още някои идеи за домашни сосове:
- чеснов сос;
- люти сосове;
- домашен кетчуп.
Коментари