Има много логични и здравословни причини да ядем и изберем вегетарианска храна, но има и много еволюционни причини, поради които ние хората жадуваме за месо. И все пак съществуват много творчески и вкусни начини да притаим непоколебимия си глад за месо и да получаваме протеините, от които тялото ни се нуждае, без всъщност да ядем месо.
За тези, които наскоро са се обърнали към вегетарианството или са били вегетарианци за известно време и се радват на нови готварски идеи, тук е мястото, където ще ви дадем няколко вкусни и лесни за приготвяне заместители на месо, които ще помогнат да замените любимите си храни с вегетариански.
Джакфрут
Този невероятен и сравнително непознат плод от Индия е с високо съдържание на протеин, калий и витамин B, което го прави убедителен двойник и заместник на месото и предоставя същите важни хранителни вещества за организма. Може да се намери в някои по-големи супермаркети и азиатски магазини. Може да се консумира суров, готвен, пържен или както ви харесва.
Плодът е чудесно допълнение към салати и десерти. Джакфрут е наричан още индийско хлебно дърво и представлява огромен плод, който расте на дърво, а размерите му могат да достигнат до 34 кг и размер на човешка глава. Джакфрут е богат на калий, фосфор, желязо и калции, на витамин А и С.
Леща
Тя е част от семейство Бобови, което включва и фасула и грах.
Бобовите растения често имитират месо в техните нива на протеини и текстура.
Тази достъпна храна е по-специално чудесна за ястия с леща, които обикновено се приготвят с мляно месо, и е с изключително ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на фибри, желязо и протеини. Използвайте лещата за направа на бургери от леща, яхнии и ястия.
Мариновани гъби
Гъбите имат месоподобна текстура при готвене и са зеленчуци, които може да се мариноват. При мариноване успешно придобиват прекрасен умами вкус, когато се сложат в соев сос и оризов оцет.
Те са пълни с витамин D, фибри, калий, а богатото им съдържание на минерала селен, който рядко се среща в плодовете и зеленчуците, е от съществено значение за здравословна функция на черния дроб.
Шийтаке гъбите са известни със своята месеста текстура, доближаваща се до тази на месото.
Ядки
Ядките са универсална храна и могат да се добавят във всяко ястие, салата или десерт. Съдържат протеини и здравословни мазнини, които да направят вегетарианското ястие пълноценно и хранително.
Кашу, бадеми и орехи са ядки, които най-лесно се намират и употребяват от вегетарианците.
Бадемите имат много протеини, а също така са богати на фибри, витамин Е и желязо. Кашуто е добър източник на есенциални минерали като цинк, калий, манган и желязо, а орехите са оценени като най-здравословните ядки поради богатството си на на омега-3 мастни киселини, протеини, фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.
Ядките могат да бъдат заместител на млякото, сиренето и месото.
Пушени подправки
Много от хората, които са се отдали на вегетарианството, заменят опушения вкус на месото с различни подправки.
Добавянето на пушена сол и пушен червен пипер към различни ястия ще придаде този така вкусен аромат на опушения бекон или колбас.
Тези подправки лесно вече се намират и в нашите магазини и успешно се ползват от много хора.
Не пропускайте да почерпите вксуно вдъхновение сред нашите предложения за:
- вегетарианска диета;
- вегетариански гювечета;
Коментари