Съществуват много растителни заместители на млякото от животински произход - от соя, ориз, елда, орехи и др. Те са създадени поради много причини:
- С възрастта някои хора проявяват непоносимост към лактоза (млечната захар), т.е. тялото спира да я разделя;
- При много хора животинският протеин причинява алергии;
- През последните години все повече хора стават вегетарианци и отказват обичайното мляко, поради вярванията си.
Соево мляко
Най-популярният заместител на млякото е соевата напитка. Тя е обогатена с калций и витамини В12 и D2. Състои се от вода, соя, тръстикова захар и различни подобрители и аромати, затова има слаб ванилов вкус. По цвят също е бяла и много лесна за приемане: пиете постепенно и утолявате глада си, но тежест не възниква. Цифрите говорят сами: 39 ккал на 100 мл.
Оризово мляко от кафяв ориз
Произвежда се от биологично отгледан кафяв ориз и е със специфично бежаво–сив цвят. То не съдържа захар и се състои от 97. 5% от екстракта на кафяв ориз и 2. 5% от соев протеин. Що се отнася до консистенцията, тя не е по-плътна от тази на водата. За да приготвите оризово мляко с мюсли е нужно да добавите и плодове, да ги смесите в блендер и тогава ще получите отличен лек коктейл. Между другото, коктейлът е много полезен, защото кафявият ориз се счита за един от най-полезните зърнени храни, а млякото от него съдържа много хранителни вещества.
Мляко от елда
Това вкусно безглутеново мляко от елда се нарича точно като соевото, напитка. То много мирише на елда, а на вкус е сладникаво. В състава на напитката има вода, елда 15%, слънчогледово олио и сироп от ориз, който осигурява невероятната сладост на млякото. Но въпреки това, то напълно успокоява жаждата и глада благодарение на високото съдържание на растителни протеини.
Бадемово мляко
Бадемовото мляко е бяло и не само мирише на бадеми, но и съдържа малки частици от тях. То е отличен здравословен заместител на млякото. Вкусът му е перфектен и е равен на домашно приготвеното мляко от бадеми. В състава си има вода, агаве сироп и царевично брашно, а не аромати и подобрители на вкуса.
Лешниково мляко
Лешниковото мляко не съдържа лактоза и животински мазнини, изкуствени аромати, оцветители и консерванти. И въпреки че съставът отново включва захар, естествени стабилизатори и емулгатори, вкусът на напитката е магически. Умерено сладка и много специфична, текстурата му е максимално по-плътна от всички изброени по-горе. То съдържа калций и витамини В2, В12, D и Е. Освен това, отлично утолява жаждата и прилично засища.
Освен ядковите млека, предлагаме да прочетете още за различните заместители на млякото, а именно кокосовото мляко и конопеното мляко.
Коментари