Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Заместителите на млякото може да са опасни! Ето защо

Заместителите на млякото може да са опасни! Ето защо

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Ядково мляко
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.

Пазарът днес предлага на клиентите много и най-различни продукти. Алтернативите на млякото стават все по-популярни. Заместителите на оригиналния продукт обаче могат да се окажат опасни.

Бадемово и кокосово мляко, соев сладолед – всеки, който иска да замени млечните продукти, определено има сред какво да избира. Заместителите обаче могат да доведат до деменция, възпаления и проблеми със сърцето.

Учени предупреждават, че трябва да сме много внимателни в избра си. В последните 20 години само във Великобритания консумацията на мляко е намаляла с общо 30%. 20% от домакинствата са заменили краве млякото с негова алтернатива. Те, както и много други по светва, вече пият бадемово и кокосово кисело мляко и ядат соев сладолед. 5% от британците са диагностицирани с непоносимост към лактоза.

Освен в домакинствата, към новата мода са приобщени всички кафенета и заведения. Те предоставят на клиентите си богат избор от заместители на така любимото лате.

Веган мляко

Възможността за избор наистина е нещо хубаво. Не всички млека, направени на основата на ядки обаче, се правят по един и същи начин. В някои от тях има съставки, които могат да предизвикат здравословни проблеми. Една от най-страшните е слънчогледовото олио.

Слънчогледовото олио определено не се приема за здравословно. Причината са високите нива на омега-6 мастни киселини. Те са пряко свързани с възпаления, болести на сърцето и деменция.

Специалисти и диетолози поясняват, че приемът на такива млека може да се сравни с няколко лъжици олио към закуската ни. Омега-6 постъпват в организма ни и чрез много други източници през деня, а това пречи на тялото да възстанови баланса.

Лешниково мляко

Освен олио в някои от заместителите на млякото има добавки като стабилизатори, емулгатори и синтетични витамини. Те подобряват вкуса и текстурата на млякото. Освен това помагат първоначалният продукт да придобие вида и вкуса на мляко.

В същото време обаче са вредни за здравето. Следете още и за количествата захар в продукта, защото в някои количествата са повече от сериозни. Най-добрите и здравословни са неподсладените варианти на напитката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest