Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Гроздето може да е и опасно! Вижте защо трябва да внимавате с него

Гроздето може да е и опасно! Вижте защо трябва да внимавате с него

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Грозде

Тези сочни зрънца са една от най-вкусните, засищащи и леки закуски, които някога ще намерите. Безспорно гроздето притежава много здравословни ползи за нашия организъм, но има и тъмна страна, за която малцина подозират.

Алергията към гроздето е рядко срещано състояние, но това е най-сериозният проблем, който този плод може да причини. Дори докосването на грозде може да предизвика алергична реакция при някои хора.

Симптомите на това неприятно състояние включват копривна треска, червени петна, затруднено дишане и кихане. В тежки случаи, скоро след хранене с грозде, алергичният човек изпада в анафилактичен шок.

Въпреки това, дори и при вас да се наблюдава алергична реакция, това не означава на сто процента, че сте алергични към гроздето. Понякога реакцията може да се дължи на пестициди, с които е обработено гроздето, или плесен, която расте на него. За да сте сигурни каква е точната причина, трябва да направите тест за алергия.

Гроздето е сред така наречените нискокалорични храни. Една чаша грозде има само около 100 калории. Въпреки това гроздето е плод с малки размери и се похапва доста бързо. Така че е лесно да загубите представа колко точно сте изяли от него. А това води до сериозен прием на калории.

Грозде

Така че ако консумирате грозде в много големи количества, има шанс то да се отрази негативно на диетата ви. За да избегнете този ефект, извадете ограничен брой зрънца в купа и изяжте само тях.

Яденето на големи количества грозде, дори в сушен вид, може да причини храносмилателни проблеми. В някои случаи може дори да предизвика диария.

Тези, които имат непоносимост към фруктоза пък, могат да получат болки в корема. Същите трябва да избягват гроздето, тъй като това дори може да навреди на черния дроб и бъбречната функция.

По-леко състояние, което могат да си докарат, е фруктозна малабсорбция. При нея се проявяват същите симптоми, но с по-малка интензивност.

Когато тялото разгражда гроздето, се освобождава много фруктоза. Храносмилателната система разгражда фруктозата, но част от нея остава неразградена и преминава в червата. Бактериите в дебелото черво започват да се хранят с тези необработени захари и отделят газ. Това води до подуване, както и метеоризъм.

Да, гроздето предизвиква нежелани реакции, но ако се яде умерено, благоприятства за доброто здраве, тонус и красота. Така че хапвайте го с удоволствие, но и с мярка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest