Тези сочни зрънца са една от най-вкусните, засищащи и леки закуски, които някога ще намерите. Безспорно гроздето притежава много здравословни ползи за нашия организъм, но има и тъмна страна, за която малцина подозират.
Алергията към гроздето е рядко срещано състояние, но това е най-сериозният проблем, който този плод може да причини. Дори докосването на грозде може да предизвика алергична реакция при някои хора.
Симптомите на това неприятно състояние включват копривна [треска], червени петна, затруднено дишане и кихане. В тежки случаи, скоро след хранене с грозде, алергичният човек изпада в анафилактичен шок.
Въпреки това, дори и при вас да се наблюдава алергична реакция, това не означава на сто процента, че сте алергични към гроздето. Понякога реакцията може да се дължи на пестициди, с които е обработено гроздето, или плесен, която расте на него. За да сте сигурни каква е точната причина, трябва да направите тест за алергия.
Гроздето е сред така наречените нискокалорични храни. Една чаша грозде има само около 100 калории. Въпреки това гроздето е плод с малки размери и се похапва доста бързо. Така че е лесно да загубите представа колко точно сте изяли от него. А това води до сериозен прием на калории.
Така че ако консумирате грозде в много големи количества, има шанс то да се отрази негативно на диетата ви. За да избегнете този ефект, извадете ограничен брой зрънца в купа и изяжте само тях.
Яденето на големи количества грозде, дори в сушен вид, може да причини храносмилателни проблеми. В някои случаи може дори да предизвика диария.
Тези, които имат непоносимост към фруктоза пък, могат да получат болки в корема. Същите трябва да избягват гроздето, тъй като това дори може да навреди на черния дроб и бъбречната функция.
По-леко състояние, което могат да си докарат, е фруктозна малабсорбция. При нея се проявяват същите симптоми, но с по-малка интензивност.
Когато тялото разгражда гроздето, се освобождава много фруктоза. Храносмилателната система разгражда фруктозата, но част от нея остава неразградена и преминава в червата. Бактериите в дебелото черво започват да се хранят с тези необработени захари и отделят газ. Това води до подуване, както и метеоризъм.
Да, гроздето предизвиква нежелани реакции, но ако се яде умерено, благоприятства за доброто здраве, тонус и красота. Така че хапвайте го с удоволствие, но и с мярка!
Коментари