Медузите могат да се окажат храната, която ще спаси човечеството от глад в близкото бъдеще. Бройката им в последно време нараства дотолкова сериозно, че предлага пред хората едно нестандартно решение в проблема с храната.
Медузите в Средиземно море са стигнали особено високи нива. Проф. Силвио Грецио, един от най-изтъкнатите италиански морски биолози, от години говори за една нестандартна идея. Той предлага да се справим с медузената популация, като започнем да ядем морските обитатели.
Вятърните паркове, разположени навътре в морето, както и нефтените и газовите платформи, са една идеална среда за развитието на медузи. Най-разпространена днес е светещата медуза, която е увеличила значително своята популация в Северна Европа.
При допир светещата медуза причинява болка, силно парене и обрив. Според Грецио обаче вкусът им наподобява този на скаридите и е силно морски. Това е логично, предвид факта, че медузите са съставено от 90% морска вода. Натурално соленият им вкус спестява допълнителното им овкусяване при готвене.
В последните 13 години броят на медузите в Средиземно море е нараснал с 400%. Биолозите са категорични, че това е сериозен проблем. Медузите са агресивни по природа и завладяват всяка свободна морска територия. Те вече са се внедрили трайно в морската хранителна верига и пречат на останалите морски обитатели. За да се справим с медузите, трябва да се превърнем в хищника, който ги унищожава, категорични са биолози. Просто няма друг, който да им се противопостави.
Кампанията на Грецио за насърчаване хората да ядат медузи акцентира върху ползите от консумацията им. Реално те наистина са богати на протеини и колаген. Освен това са нискокалорични и имат много малко мазнини, което ги прави и здравословни. Според Грецио най-вкусни са медузите пържени, но могат да се приготвят и по други начини.
Коментари