Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо мекиците са храна убиец

Защо мекиците са храна убиец

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Мекици с пудра захар

Мекиците са традиционно българско ястие, направено от тесто, което е предварително замесено. То се оставя да втаса, т.е. да набухне. След като е готово, от него започват да се късат малки топки, които се разстилат на кръгчета и се пържат в сгорещена мазнина. Сервират се обикновено за закуска с пудра захар или друго сладко, както и със сирене и добавки по избор. Има много рецепти, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото.

Българинът по принцип обича пържените храни, но мекиците, спомен още от детството, са на първо място. И е така, защото обикновено те стават по-мазнички, в смисъл-хрупкавата коричка, получена при пърженето, влудява сетивата. Но точно там се крие опасността.

Когато се пържат мекиците, загрятата мазнина достига до температури от порядъка на 200-270° С. При тях, както в продуктите, така и в самата мазнина настъпват изменения. Получава се реакцията на липидна пероксидация, т.е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.

Месици

Така започва отделяне на паразитни молекули с висока енергия- свободни радикали. Когато бъдат погълнати, тези радикали играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, като така смущават естествените физиологични процеси, протичащи в тях.

В някои клетки е възможно да мутират и да възникне рак. Най- често това става при лигавицата на стомаха. Разбира се не при всеки, но опасността е реална.

По принцип клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободни радикали, но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът би бил фатален.

За да се предпазите, би било разумно да ограничите приема на мекици и подобни пържени закуски. Друг съвет е за подмяната на олио веднага след първото пържене и ако е възможно то да е от растителни мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
51
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Краси
Краси
Заглавието е доста стряскащо.По тази логика,всичко пържено е убийствено,а маята с която се месят....Лично аз си приготвям тестото с квас.И не трябва да е често.Поне 1-2 пъти месечно.
16.02.2016 22:25
1
Алекси
Алекси
Заглавието на статията можеше да бъде поне "Пърженето, вкусният убиец" или "Пърженето и опасностите свързани с него" без да замесвате мекиците в статията. Съвет как да се избегне препичянто на олиото, по какво да се познае кога олиото е достигнало оптимална температура и как да я запази. Факт е че българите обичаме много мазна пържена храна. Бог знае колко тона пържени картофи съм изял и кюфтета приготвени в къщи и бях трябвало да ме е страх ненот рак, а от инфаркт, който е по масов в Българя.
16.01.2016 09:24
1
милко
милко
В София имаше няколко мекичарници ,едната беше на Дондуков и винаги имаше опашка ,две лелки ги пържеха в един огромен казан и струваха 4 ст.,просто нямаше по-вкусна топла закуска ,ако бяха наистина вредни от моето поколение сега нямаше да има живи ,защото сутрин излапвахме по 5-6 топли мекички.
15.04.2015 17:22
13
1
петьо
петьо
пържа ги с трансформаторно масло мекиците
15.01.2015 22:58
5
Иванова
Иванова
Интересно защо,като е традиционна българска закуска нашите прабаби и прадядовци не са умирали от рак като мухи,както е сега
11.02.2014 11:07
24
2
кулинар
кулинар
Ако вместо сирене прибавиш малко цианкалий много са смъртонсно.Затова се препоръчват със сиреене о пудра захар
28.01.2014 12:29
6
viva
viva
Това е пълна глупост поне не ги публикувайте, че Ви пада рейтинга.
20.01.2014 09:11
12
Пацо
Пацо
Мечтая да отида пак до Триград. Да си поръчам от тамошните мекички. С конфитюрче от горски плодове, домашно сиренце и млечице. ПА МЕ ЧЕКАЙТЕ ДА УМРЕМ !!!
19.01.2014 19:26
26
Боби
Боби
Луд умора няма, братче!!! Само заглавието им вижте: Мекици-убийци. Няма да спя тази нощ! Ще сънувам как мекиците на баба ме дебнат с нож в ръка! Абе вие пиете ли си редовно лекарствата?...
20.04.2013 19:46
23
marta gart
marta gart
Не, не са доживявали до дълбоки старини. Яли са мазно, защото е засищало организма, но пък са работили тежък физически труд и така са изразходвали мазнинините.
19.04.2013 17:24
2
2
2
Покажи всички подкоментари
iwa
iwa
Не,защото нашите прародители са пържили мекиците в масло или мас, които са наситени мазнини и при тях няма риск от насищане с кислород (окисляване)при нагрявне на висока температура и образуване на свободни радикали. А нес пърженето става с олио, което е растителна мазнина и истинска отрова за организма при готвене с него.
19.04.2013 13:38
8
2
Глупост
Глупост
Страхотни глупости публикувате от време на време!
19.04.2013 13:31
5
зоя
зоя
.....и затова нашите прародители са доживяли дълбоки старини
29.11.2012 20:20