Крил е новата потенциална храна на бъдещето. Той е любим на китове, тюлени и някои акули, но в скоро време ще стане основен хранителен източник и за хората.
С общото название крил се наричат дребните ракообразни от разреда Euphausiace. 15% от теглото му се състои от протеини, което е същата пропорция както и в мерлузата.
Това е причина Организацията на ООН за изхранване FAO да го счита за потенциално хранително вещество за хората. Мазнините са само 1.5%, а нивата на омега-6 и омега-3 мастните киселини са високи.
Това прави крила ефикасен за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта. Маслото от крил вече е популярна хранителна добавка и се усвоява по-лесно от обикновеното рибено масло.
Дребните ракообразни са с дължина не повече от 0.8–6 см. и формират колонии, съдържащи повече от милион организми на кубически метър.
Количеството им в морските дълбини в момента е над пет пъти годишното тегло на улова на риба по света. На вкус наподобява скаридите.
Коментари