В месеца на любовта ни посреща една страхотна новина – шоколадът е не само невероятно вкусен, но и изключително полезен за организма.
Съвсем наскоро авторитетни лабораторни изследвания, проведени в Америка доказали, че шоколадът е новата супер-храна. Това ще рече, че сладкото изкушение притежава редица качества, правещи го дори по-здравословен продукт от някои плодове и плодови напитки.
Специалисти от центъра Хърши в САЩ твърдят, че един грам от продукта съдържа повече здравословни растителни съединения и антиоксидатни от прясно изцедените сокове.
Това станало след като учените сравнили какаов прах – основната съставка на шоколада, с екстракти от боровинки и нар, по-известни още като супер плодове, заради полезните за здравето свойства.
Доказано е още, че специфичният антиоксидант флаваноли – изключително ценно растително съединение, се намира в много повече количество в шоколада, от колкото в плодовете.
А антиоксидантите от своя страна атакуват и неутрализират свободните радикали, познати още като разрушителни молекули. Основната значимост на флаванолите са намаляване на сърдечно-съдовите и раковите заболявания.
Ето защо спокойно можем да наречем шоколадът супер храна.
Необходимо е да се направи уточнението, че натуралният черен шоколад е този, обявен за супер продукт, другите разновидности на какаовите блокчета все още не попадат в тази категория.
Важно е да знаете още, че качествата на продукта са най-пълноценни само в натурално състояние. Ако решите да обработвате топлинно какаовото изделие, голяма част от здравословните му въздействия ще се загубят.
Интересен факт е, че 3/4 от световното производството на какао днес е ситуирано в Западна Африка. Какао се произвежда поне от 3000 години в Мексико, Централна и Южна Америка, като най-ранният документ за това е отпреди 1100 г.пр.н.е.
Коментари