Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ревенът като супер храна и лекарство

Ревенът като супер храна и лекарство

Ревенът като супер храна и лекарство

Ревенът е месестите и ядливи стъбла на видовете и хибридите на "raum" от семейство Polygonaceae, които се готвят и използват за храна. Цялото растение е тревисто и многогодишно растение, което расте от къси, дебели коренища

Произход на ревена

Исторически различни растения са били наричани "ревен" на английски. Големите триъгълни листа съдържат високи нива на оксалова киселина и антронови гликозиди, което ги прави годни за консумация. Малките цветове са събрани в големи съцветия със зеленикаво-бели до розово-червени листа.

Известен като reubarbarum, което означава корени на варварите, е ревена в Северна Азия.

Още в древността е бил популярен в Китай и южната част на Русия за медицински цели. През 18 век вече ревенът в кулинарията е факт.

Състав на ревена

Ревенът има много ползи за здравето. Известно е, че ревенът помага за правилното функциониране на храносмилателната система. Това се дължи на много диетични фибри, както и голямо разнообразие от витамини, минерали, органични съединения, антиоксиданти, включително витамин А, витамин С, витамин К, калций, калий, магнезий, манган, фолиева киселина, витамин В комплекс, както и желязо, калий и фосфор.

Ревен

Според мнозина ревенът е суперхрана, вкусът на ревена е сладко-кисел. Може да се консумира в прясно, печено или варено състояние.

Полезни свойства на ревена

Има много причини да ядем ревен. Той трябва да бъде включен в менюто заради разнообразието от възможности за приготвяне.

Ревенът има много ползи за здравето. Той е богат на диетични фибри, които насърчават дейността на храносмилателната система, ефективен в тази област и се смята за решение на много чревни проблеми.

Ревенът е естествен и висококачествен източник на манган с добра бионаличност. Известно е, че манганът регулира нивата на кръвната захар. Поради тази причина е силно препоръчително да се консумира ревен в ястия, особено във висококалорични ястия.

Любопитен факт е, че освен сосове с ревен, съществуват още сладкиши с ревен и дори сладолед с ревен.

Ревенът притежава свойства против стареене, който съдържа висока концентрация на витамин А, неутрализиращ свободните радикали и забавящ развитието на признаци на стареене като бръчки, загуба на блясък на кожата и увреждане на клетките.

Ревенът съдържа антивирусни и противогъбични компоненти, които помагат за предпазване на кожата от инфекции и причини за кожни възпаления, висококачествен и естествен източник на витамин С, за който е известно, че има благоприятен ефект върху нивото на имунитета на организма срещу болестотворни фактори.

Десерт с ревен

Ревенът помага за балансиране на добре познатите симптоми на менопаузата, като горещи вълни, прекомерно нощно изпотяване и др.

Ревенът е полезен за поддържане на балансирани нива на холестерола. По този начин допринася за общото здраве и здравето на сърцето.

Ревенът е богат на витамин К и калций. Те са известни и признати за тяхната полезност за укрепване на костите и зъбите.

Растението ревен се счита за един от зеленчуците с най-ниска калорична стойност, в 100 грама ревен има само 16 калории и по този начин можете да се насладите на вкусен зеленчук и добра храна за тялото и храносмилателната система.

Съединенията, от които е направен, и количеството диетични фибри в него подобряват процесите на храносмилане и повишават способността на тялото да изгаря мазнините и да отслабва.

Подобрява мозъчните функции и предотвратява дегенеративни процеси в мозъка като Алцхаймер.

На него се приписват още много лечебни свойства от древни времена, когато започва да се използва като слабително в Китай.

Пай с ревен

Използването му като съставка в готварски рецепти е по-скорошно: сладкишът от ревен или сладкото от ревен за първи път стават популярни в Европа, където това растение започва да се култивира за хранителни и медицински цели преди около половин хилядолетие.

Вкусът на ревен е кисел, така че се съчетава чудесно с десерти и сладки сладкиши. Ревенът се използва като основа за пай или яхния, може да се намери и в рецепти за сосове, конфитюри, палачинки, мъфини, крамбъли, торти, тарти и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest