Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Масло от крил - ползи, свойства и как се приема

Масло от крил - ползи, свойства и как се приема

Масло от крил - ползи, свойства и как се приема

Маслото от крил е продукт, който се извлича от малки ракообразни животни, наричани крил, които живеят в студените и чисти води на Антарктида. Това масло е богато на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето на сърцето, мозъка, кожата, очите и ставите.

Освен това маслото от крил съдържа и други ценни съставки като астаксантин, холин, фосфолипиди и витамини, които имат антиоксидантно, противовъзпалително и невропротективно действие.

Ползи от маслото от крил

Маслото от крил има множество ползи за здравето, които се дължат на неговия богат и уникален състав. Ето някои от тях:

Подобрява здравето на сърцето

Омега-3 мастните киселини в маслото от крил помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, които са фактори за риск за сърдечно-съдови заболявания. Също така те подпомагат разширяването на кръвоносните съдове и предотвратяват образуването на тромби, които могат да причинят инфаркт или инсулт.

Подобрява здравето на мозъка

Омега-3 мастните киселини в маслото от крил са важни за правилното функциониране на нервните клетки и синапсите в мозъка. Те подпомагат процесите на обучение, памет, концентрация и настроение. Също така те могат да предпазят мозъка от оксидативен стрес, възпаление и невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Подобрява здравето на кожата

Масло от крил - ползи, свойства и как се приема

Астаксантинът в маслото от крил е мощен антиоксидант, който защитава кожата от увреждане от слънчевите лъчи, свободните радикали и стареене. Той също така стимулира производството на колаген и еластин, които поддържат кожата гладка, еластична и младежка.

Подобрява здравето на очите

Омега-3 мастните киселини в маслото от крил подпомагат здравето на ретината и макулата, които са отговорни за централното и периферното зрение. Те също така предпазват очите от сухота, възпаления и дегенерация, свързани с възрастта.

Подобрява здравето на ставите

Омега-3 мастните киселини в маслото от крил имат противовъзпалително действие, което помага за облекчаване на болката и отоците в ставите, причинени от артрит, остеоартроза или ревматоиден артрит. Те също така спомагат за поддържане на здравето на хрущялната тъкан и синовиалната течност, които осигуряват подвижност и смазване на ставите.

Свойства на маслото от крил

Масло от крил - ползи, свойства и как се приема

Маслото от крил има някои уникални свойства, които го отличават от други източници на омега-3 мастни киселини като рибеното масло или растителните масла. Ето някои от тях:

- По-добра биодостъпност

Маслото от крил се усвоява по-лесно и по-бързо от организма, защото омега-3 мастните киселини в него са свързани с фосфолипиди, а не с триглицериди, както в рибеното масло. Фосфолипидите са същите молекули, които изграждат клетъчните мембрани, затова омега-3 мастните киселини от крил могат да проникнат директно в клетките, без да се нуждаят от допълнителни ензими или преносители;

- По-добра стабилност

Маслото от крил е по-устойчиво на окисление и разграждане, защото съдържа астаксантин, който е един от най-силните природни антиоксиданти. Астаксантинът предпазва маслото от крил от вредното влияние на светлината, температурата и влагата, които могат да намалят качеството и ефективността на омега-3 мастните киселини. Астаксантинът също така придава на маслото от крил характерния му червен цвят;

- По-добра съвместимост

Маслото от крил се смесва добре със съдържанието на стомаха и червата, защото е по-малко вероятно да предизвика рефлукс, парене, металичен вкус или лошо храносмилане, които са често срещани при употребата на рибено масло. Това се дължи на факта, че маслото от крил е по-леко и по-малко восъчно от рибеното масло и се разтваря по-лесно в стомашните киселини.

Как се приема маслото от крил

Масло от крил

Маслото от крил обикновено се приема във формата на капсули, които съдържат определено количество масло от крил и други съставки като желатин, глицерин, вода и натурални аромати. Капсулите се гълтат с вода, предпочитано заедно с храна, за да се подобри усвояването и да се избегнат нежелани реакции.

Дозировката на маслото от крил може да варира в зависимост от производителя, целта на употреба и индивидуалната чувствителност. Обикновено се препоръчва да се приемат от 500 до 2000 милиграма масло от крил на ден, разделено на две или три дози. Важно е да се следват инструкциите на етикета на продукта и да се консултирате с лекаря си, преди да започнете да приемате масло от крил, особено ако имате някакви заболявания, алергии или приемате лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest