Ацеролата е ниско дръвче или храст, раждащо малки червени плодове. Прилича на черешата в Европа. Родината му е Южна Америка, Бразилия, Ямайка.
Ацеролата е плодът с най-висока концентрация на естествен витамин С, заради което е най-лесноусвоимият за човешкия организъм. Съдържанието на витамин С в ацеролата не е постоянно, а варира в зависимост от степента на зрялост на плода, от сезона, климата и местността. Когато започне зреенето, плодът губи голямо количество витамин С, затова ацеролата се бере, докато плодът е зелен.
Състав и ползи на ацерола
Плодът на растението ацерола съдържа два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала. Също така съдържа витамин А, рибофлавин и витамин В3. Поради богатия състав и високите дози витамин С ацеролата е мощен антиоксидант със силно превантивно действие за организма. Той го пази от свободните радикали. Освен това подпомага тялото като укрепва имунната система, подпомага зарастването на рани и счупвания, подсилва кръвоносните съдове.
Препоръчва се употреба на ацерола при:
- сривове на имунитета;
- настинка и грип;
- тежки физически и психически натоварвания;
- оскъдно на витамини хранене;
- алергични реакции;
- при вирусни и бактериални инфекции.
Шампионът по най-много витамин C е отличен имуностимулатор. Подходяща е и за предотвратяване на недостиг от витамин С, включително и при лечение на скорбут.
Други традиционните приложения на ацеролата са за лечение на чернодробни заболявания, диария, дизентерия, кашлица и настинка.
Прием на ацерола
Годен за консумация е плодът с неговите лечебни свойства. Той обаче е твърде крехък и се разваля бързо, загубва част от полезните си свойства до 5 дни след като е набран. Това затруднява употребата му в свеж вид. Затова се ползва основно като екстракт.
Препоръчителна доза и странични ефекти от ацерола
Не е определена някаква безопасна доза от този плод, затова се следват препоръките от лекуващия относно приема.
Възможно е прекаляване с консумацията на ацерола. Тъй като се приема изцяло под формата на хранителна добавка, се спазват правилата при прием на витамин С. Както при добавките с Витамин С, така и с добавката с ацерола, ако се надхвърли много дозата, може да се получат храносмилателни смущения. Все пак плодът не е токсичен и е безопасен за консумация.
Вижте още:
Коментари