На демонстрация в Лондон беше представен и изяден първия изкуствен бургер.
Кюфтето е създадено от изкуствено месо, съставено от отгледани в лаборатория стволови клетки.
Ръководителят на проекта - физиологът Марк Пост заяви, че за да се придаде нормален вид на синтетичното месо, то било оцветено с хранителни бои.
В бъдеще се планира да бъде създаден миоглобин, който да придава на месото характерния му червен цвят.
Професор Марк Пост лично обясни как са направили кюфтето в университета на Маастрихт в Холандия.
Изкуственият бургер е доказателство, че в лаборатория може да се създава месо, което в бъдеще да е алтернативно на фермерското говеждо, свинско или пилешко.
Според експертите изкуственото месо може да се появи в супермаркетите през следващите 10 години.
Това ще помогне да бъдат намалени парниковите газове, които се освобождават от домашните животни.
Според проф. Пост това месо ще е подходящо и за вегетарианци, защото е придобито по изкуствен път, а не чрез убийството на животни.
До сега единственият човек, които е опитвал новоизобретеното месо, е руски журналист.
Експертите смятат, че успехът или провалът на новия продукт ще зависи от реакцията на хората, когато опитат от кюфтето.
Бургерът е направен от 3000 парчета мускулна тъкан, всяка с размер 3 см на 1.5 мм. Тези парчета са отгледани в лаборатория и са взети от стволови клетки на крава, като са поставени в синтетичен бульон с жизнено важни хранителни вещества.
Учените се надяват, че откритието им ще помогне да бъде удовлетворено растящото в цял свят търсене на телешко, овче, свинско и птиче месо.
Британската агенция за хранителни стандарти заяви, че преди да започне продажбата на подобен вид изкуствено месо, то трябва да бъде подложено на строга проверка и да се оцени безопасността му за здравето на хората.
По този повод преди няколко дни американският предприемач - Джош Тетрик сподели, че чрез отглеждане на определени растения може по изкуствен път да се създаде яйце.
Изкуственото яйце ще пресъздава точния вкус, хранителната стойност и готварските качества на нормалното яйце.
Екип от ботаници и биохимици се е спрял на 12 растения, като грах и боб, широко отглеждани в Канада и Южна Америка.
В началото на това лято амбициозна американска компания обеща, че до края на годината ще изобрети 3D принтер, който ще приготвя вкусна и балансирана храна.
Храната ще се приготвя от прахообразни смеси, които ще се поставят в устройството, а то само ще може да сготви всякакви ястия.
Авторът на принтера - Анджан Контрактър, е убеден, че много скоро този уред ще замени всички останали уреди в домакинството.
Коментари