Широко известно е, че глюкозата е монозахарид, стоящ в основата на производството на енергия в организма.
Въглехидратите, които усвояваме всеки ден от храната, се разграждат в тялото до глюкоза. Тя е най-простата форма на въглехидрати.
Значение на глюкозата за тялото
Глюкозата се транспортира в клетките с помощта на транспортен протеин. В кръвообращението тя се регулира от хормоните инсулин, кортизол и глюкагон, които улесняват навлизането на глюкозата в клетките за регулирането на различни метаболитни процеси.
Обработване на глюкозата от тялото
Глюкозата не изисква храносмилане. Тя се абсорбира от тънките черва направо в кръвния поток и се използва за енергия направо или се съхранява в мускулите или черния дроб под формата на гликоген.
Глюкоза получаваме директно от храни като мед и храни и напитки, съдържащи лактоза, захароза и нишесте.
Когато храните съдържат нишесте, слюнката го разгражда до малтоза, след това тя се разгражда до глюкозни единици, достъпни за усвояване.
Млечната захар от лактоза се абсорбира след отделяне от галактозата.
При захарозата глюкозата се усвоява след нейното отделяне от фруктозата.
Високоглюкозни храни
Храните с високо съдържание на глюкоза се установяват посредством гликамичния индекс на храните. Колкото е по-висок, толкова по-рязко се повишават нивата на кръвната захар след консумацията на високоглюкозни храни.
Плодове
Гроздето, мандарините, кайсисите и ананасът са сред високоглюкозните плодове. При тях става въпрос за плодова захар.
Зеленчуци
Най-високо съдържание на глюкоза има в картофите, особено в печените и в картофеното пюре, в тиквите, марковите, цвеклото, царевицата, чушките, зеленият лук, патладжанът. Зелето също принадлежи към добрите източници на глюкоза.
Мед, кленов сироп, нектар от агаве
Тези хранителни продукти са естествени източници на въглехидрати. В тях съдържанието на естествена захар е много високо.
Сушени плодове
Фурмите, сушените сливи са отличен източник на въглехидрати, а освен това съдържат фибри и това ги прави полезни. Към тях може да се добавят сушените смокини, сушените кайсии и други.
Хляб, ориз, тестени изделия
Това са храни, известни като източници на бързи въглехидрати. Те са причина за повишаване на нивата на кръвната захар. Сред тях тези, които не съдържат фибри, са особено вредни за здравето
Коментари