Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Високофруктозни храни

Високофруктозни храни

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Високофруктозни храни
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Фруктозата е проста захар или монозахарид, който обикновено се среща в плодовете, някои зеленчуци и меда. Плодовата захар заедно с глюкозата образува захарозата, с която всички сме запознати.

Високофруктозният царевичен сироп (HFCS) се добавя към много преработени храни като евтин „насипен подсладител“. Храните, естествено богати на фруктоза, включват мед, меласа, агаве, сушени плодове, плодове и плодови сокове.

Фруктозата се метаболизира от черния дроб много по-бързо от другите захари. Ако черният дроб не преобразува фруктоза в глюкоза (основният източник на енергия за тялото ви), се трупат мазнини. Прекомерната консумация на плодова захар може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб - състояние, наречено омазнен черен дроб, както и до повишаване на нивата на триглицеридите, което допринася за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Ситуацията става още по-лоша, когато фруктозата се комбинира с глюкоза от царевично нишесте, за да се получи царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS). Глюкозата влияе на кръвната захар дори повече от захарозата и фруктозата.

По скала от 0 до 100 на гликемичния индекс, използвана като мярка за това колко бързо и колко храните влияят на кръвната захар, глюкозата има резултат от 100, докато захарозата има резултат 65, а фруктозата има резултат 19.

Кои са високофруктозните храни

Храни с фруктоза

Хората, които страдат от непоносимост към фруктоза, не могат правилно я да усвоят, което може да доведе до коремна болка, диария и газове. Тези хора може да се наложи да избягват или ограничат дори здравословни, питателни форми на фруктоза, включително:

- плодови сокове;

- ябълки;

- грозде;

- диня;

- аспержи;

- грах;

- тиквички.

Ограничени количества от други храни с фруктоза могат да се приемат, когато се консумират като част от хранене:

- банани;

- боровинки;

- ягоди;

- моркови;

- авокадо;

- зелен боб;

- маруля.

Медът е източник на фруктоза

Естествените подсладители, които повечето хора могат да използват умерено без отрицателни ефекти, може също да се наложи да бъдат ограничени от хора с непоносимост на фруктоза, включително:

- пчелен мед;

- агаве;

- кленов сироп;

- кокосова захар;

- палмова захар;

- меласа.

Храни с фруктоза, които всеки трябва да избягва

домашно сладко

Независимо дали имате диабет, проблем с усвояването на плодова захар, проблеми с управлението на теглото или нищо от изброените по-горе, HFCS обикновено не трябва да бъде част от вашата диета. Храните, които могат да съдържат HFCS, включват:

- газирани напитки;

- бонбони;

- подсладено кисело мляко;

- дресинг за салата, закупен от магазина;

- замразени нездравословни храни;

- консервирани плодове;

- печени изделия, закупени от магазина;

- зърнени храни;

- закуски;

- сокове;

- сметана за кафе;

- конфитюри и желета;

- спортни напитки;

- сладолед;

- сосове и подправки.

Въпреки че не всички от тези храни съдържат фруктоза, проверете етикетите, за да видите кои от тях съдържат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен