Фруктозата е проста захар или монозахарид, който обикновено се среща в плодовете, някои зеленчуци и меда. Плодовата захар заедно с глюкозата образува захарозата, с която всички сме запознати.
Високофруктозният царевичен сироп (HFCS) се добавя към много преработени храни като евтин „насипен подсладител“. Храните, естествено богати на фруктоза, включват мед, меласа, агаве, сушени плодове, плодове и плодови сокове.
Фруктозата се метаболизира от черния дроб много по-бързо от другите захари. Ако черният дроб не преобразува фруктоза в глюкоза (основният източник на енергия за тялото ви), се трупат мазнини. Прекомерната консумация на плодова захар може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб - състояние, наречено омазнен черен дроб, както и до повишаване на нивата на триглицеридите, което допринася за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
Ситуацията става още по-лоша, когато фруктозата се комбинира с глюкоза от царевично нишесте, за да се получи царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS). Глюкозата влияе на кръвната захар дори повече от захарозата и фруктозата.
По скала от 0 до 100 на гликемичния индекс, използвана като мярка за това колко бързо и колко храните влияят на кръвната захар, глюкозата има резултат от 100, докато захарозата има резултат 65, а фруктозата има резултат 19.
Кои са високофруктозните храни
Хората, които страдат от непоносимост към фруктоза, не могат правилно я да усвоят, което може да доведе до коремна болка, диария и газове. Тези хора може да се наложи да избягват или ограничат дори здравословни, питателни форми на фруктоза, включително:
- плодови сокове;
- ябълки;
- грозде;
- диня;
- аспержи;
- грах;
- тиквички.
Ограничени количества от други храни с фруктоза могат да се приемат, когато се консумират като част от хранене:
- банани;
- боровинки;
- ягоди;
- моркови;
- авокадо;
- зелен боб;
- маруля.
Естествените подсладители, които повечето хора могат да използват умерено без отрицателни ефекти, може също да се наложи да бъдат ограничени от хора с непоносимост на фруктоза, включително:
- пчелен мед;
- агаве;
- кленов сироп;
- кокосова захар;
- палмова захар;
- меласа.
Храни с фруктоза, които всеки трябва да избягва
Независимо дали имате диабет, проблем с усвояването на плодова захар, проблеми с управлението на теглото или нищо от изброените по-горе, HFCS обикновено не трябва да бъде част от вашата диета. Храните, които могат да съдържат HFCS, включват:
- газирани напитки;
- бонбони;
- подсладено кисело мляко;
- дресинг за салата, закупен от магазина;
- замразени нездравословни храни;
- консервирани плодове;
- печени изделия, закупени от магазина;
- зърнени храни;
- закуски;
- сокове;
- сметана за кафе;
- спортни напитки;
- сладолед;
- сосове и подправки.
Въпреки че не всички от тези храни съдържат фруктоза, проверете етикетите, за да видите кои от тях съдържат.
Коментари