Възпаленията могат да се появят във всяка част на тялото, дори без да подозираме. Подобно неконтролируемо възпаление може да доведе до сърдечни заболявания, рак, диабет и други сериозни и хронични проблеми.
Ако възпалението все още не е достигнало размери, в които приемът на медикаменти е наложителен, може да се излекува и с няколко прости промени в режима на хранене.
За целта трябва да се консумират храни с противовъзпалителни свойства. Ето кои са най-добрите храни срещу възпаления.
Череши
Те понижават някои кръвни възпалителни маркери и облекчават симптомите на артрит. Причина за това са антоцианините, на които този плод дължи наситения си червен цвят.
Грозде
Ресвератрол - антиоксидантът, съдържащ се в ципата му, доказано бори възпаленията. Сокът от грозде и червеното вино (в умерени количества) понижават възпалителните маркери в кръвта.
Ябълки
Крилатата фраза Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен е напълно вярна. Ябълките действат противовъзпалително поради съдържанието си на куерцетина – флавоноид. Освен в тях той може да бъде намерен в големи количества и в лука, и чая.
Червени боровинки
Те възпрепятстват растежа и разпространението на рака на гърдата, на дебелото черво и на простатата. Смята се, че един от защитните механизми е именно противовъзпалителното действие на тези пълни с антиоксиданти червени плодове.
Ядки
Проведено проучване преди години неоспоримо доказа, че хората, които ядат много ядки и семена, имат най-ниски нива на възпалителни маркери в кръвта си. Консумацията им се свързва още с понижаване на риска от коронарни сърдечни заболявания.
Какао
То има свойството да понижава риска от сърдечни заболявания, като понижава нивото на възпалителните маркери в кръвта, подобрява кръвотока и понижава нивата на липидите.
Броколи
Понижаването на възпаленията при консумацията на броколи е в следствие на съдържанието на ред антиоксиданти и други противовъзпалителни вещества: бета-каротин, витамин С, фолиева киселина и т.н.
Рапично олио
То съдържа така нужните на тялото омега-3 мастните киселини, които носят противовъзпалителни съставки.
Месо
Най-доброто месо е от животни, живели в естествена среда. То съдържа по-високо количество жизненоважни хранителни съставки – витамин Е и омега-3 мастни киселини.
Мазна риба
Препоръчително е да се яде богата на омега-3 мастни киселини мазна риба поне два пъти седмично, защото това понижава риска от внезапна сърдечна смърт и натрупването на артериална плака.
Вижте и всичко важно за известната противовъзпалителна диета.
Коментари