Болката е нормален процес в организма, който има за цел да ви подскаже, че нещо не е наред и трябва да вземете мерки. Болката е пряк резултат от възпалението на тъканите и ставите, което се получава, когато тялото ви се сблъска с болестотворна бактерия, вирус или др.
Колкото и естествени да са тези процеси, болката е изключително неприятно усещане, което пречи на нормалния ритъм на живот и излага организма на стрес. Това го принуждава да премине в защитен режим.
Но преди да посегнете към болкоуспокояващите и противовъзпалителните хапчета, които са така широко рекламирани, защо не опитате да преборите възпалението и болката с помощта на природата и храните.
Доказано е, че редица храни съдържат противовъзпалителни съставки, които могат по естествен път да намалят болката, подуването или отока, като същевременно повишават защитните сили на организма и го защитават от куп заболявания. Ето няколко храни против болка.
Канела
Противовъзпалителните свойства на канелата са позната от дълбока древност. Съвременните проучвания потвърждават, че тя е богата на съставки, които борят бактериите, подпомагат контрола на кръвната захар и подпомагат функцията на мозъка.
Ароматната подправка може да се консумира като добавка в кисело мляко, смути и дори в ежедневната доза кафе.
Джинджифил
Коренът от джинджифил съдържа няколко противовъзпалителни съединения, които облекчават болките в ставите. Освен това тези съединения ограничават действието на свободните радикали.
Редовната му употреба действа като профилактика срещу рак на дебелото черво. Джинджифилът е естествено средство срещу гадене при пътуване и сутрешно гадене при бременност.
Алое вера
Алое вера е един от най-големите дарове на природата. То действа като противовъзпалително и имуностимулиращо средство.
Способността му да ускорява възстановяването на наранени или възпалени участъци от кожата и да укрепва стените на кръвоносните съдове го прави особено ценен помощник в борбата с хемороиди, цистит, брадавици, акне, язва, псориарзис и др.
Чесън и лук
Лукът е богат на съединения, съдържащи много сяра. Това е причината за острата му миризма, но именно сярата оказва благоприятно въздействие върху човешкото здраве.
Редовната употреба на лук води до намаляване на холестерола и предотвратяване на раковите заболявания.
Чесънът е всепризнат имуностимулатор. Той пречиства кръвоносните съдове, предпазва от атеросклероза, също така извежда от организма вредни вещества като живак, олово, кадмий и др.
Коментари