Салатите от сурово цвекло стимулират мозъчната дейност и са отлично средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
Най-привлекателното в салатите от цвекло е тяхната универсалност.
Винаги можете да замените една съставка с друга, да добавите нещо по ваш вкус и да украсите салатата с червено цвекло според повода.
Цвеклото е богато на огромно количество фолиева киселина, чиито свойства се подобряват от сушени плодове (стафиди, сини сливи и сушени кайсии).
Редовната консумация на този зеленчук може да предотврати тромбозата и да увеличи мозъчната активност.
За да излекувате тялото, трябва да ядете сурово цвекло в различни варианти в продължение на 7 дни.
Ето най-вкусните и здравословни салати от цвекло
1. Салата от сурово цвекло с чесън и ядки
Комбинацията от цвекло и чесън подобрява кръвообращението и спомага за бързото усвояване на мазните храни.
Съставки: сурово червено цвекло - 1 бр., орехи - 100 г, чесън - 3 скилидки, морков - 1 бр., сметана или домашна майонеза
Почистете и настържете зеленчуците, след което ги разбъркайте. Към зеленчуковата маса добавете натрошен чесън, прекаран през преса за чесън и смлени в кафемелачка ядки. Подправете със заквасена сметана или майонеза и се насладете на пикантния вкус.
2. Салата от цвекло и ябълки
Сочната салата от плодове и зеленчуци ще помогне за укрепване на здравето и подобряване на състоянието на кожата.
Съставки: сурово цвекло - 1 бр., ябълки - 2 бр., мед - 1 с.л., олио - 1 с.л., лимонов сок - 3 с.л. пресни подправки
Настържете обелено цвекло и ябълка (може и с кората), поръсете с лимонов сок и мед. Изчакваме 4-5 минути, след това добавяме олио, поръсваме със зеленина на вкус, сол и разбъркваме добре. Тази салата ще бъде чудесно допълнение към вечерята.
3. Салата от цвекло и зеле
Тази салата ще прочисти тялото от нечистотии и токсини.
Съставки: цвекло - 1 бр., зеле - 200 г, ябълки - 2 бр., ленено масло - 3 с.л., лимонов сок - 1 с.л.
Зелето се нарязва на ситно, а останалите зеленчуци се настъргват. Разбъркайте готовите продукти, поръсете с лимонов сок, добавете лененото масло. Прибавете зелени и пресни подправки преди консумиране.
Тази салата е популярно наричана "метла" и е идеална за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт.
4. Салата от цвекло с кисело мляко
Тази салата бързо възвръща естествената руменина и дори повишава стегнатостта и еластичността на кожата.
Съставки: сурово цвекло - 1 бр., ядки и сини сливи - по 150 г, мед - 1 ч.л., кисело мляко - 150 г
Към настърганото цвекло се добавят наситнени сушени плодове, подправя се с кисело мляко и мед. Разбъркайте старателно. Насладете се на салатата и след това на външния вид.
Вижте още:
- Защо да ядем повече червено цвекло;
Коментари