Всяка домакиня има своя собствена рецепта за готвене на цвекло за различни ястия и предястия, но обикновено те всички почистват цвеклото по един и същи начин.
Точно сега има разнообразие на различни прибори за почистване и белене на цвекло, картофи и други зеленчуци.
Когато е нужно да се обелят няколко продукта от този вид, първо е необходимо те да се сортират по форма цвят и големина. Избират се само здравите кореноплодни. Преди да се обелят, се накисват за 10-15 минути, отцеждат се и се изчистват от наличните листа.
Желателно е да изчистят с четка всеки по отделно. Обелването се извършва ръчно, като най-лесен вариант е с картофобелачка, ако е необходимо, се доочистват ръчно с нож.
За приготвяне на много ястия се препоръчва цвеклото да се вари цяло, необелено, но добре измито с четка под течаща вода.
След варенето кожата се бели много по-лесно и същевременно се запазват всички хранителни вещества.
Нарязва се на различни форми в зависимост от ястието, което се приготвя. За салати цвеклото се нарязва на гредички, за гарнитури - на кръгчета или кубчета, за супи или борш се нарязва на сламки.
Коментари