Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави туршия от цвекло?

Как се прави туршия от цвекло?

как се прави туршия от цвекло

Цвеклото е един от най-полезните видове зеленчуци. Макар неговите ползи често да са пренебрегвани, истината е, че зеленчукът е основен източник на веществото бетаин. То, от своя страна, има огромен принос в процесите на усвояване на белтъци от организма и подпомагането на функцията на черния дроб.

Макар че ползите от цвеклото са неоспорими, то неговата консумация не е особено разпространена. Най-известната рецепта с участието на този зеленчук е така познатата и любима туршия, перфектна за зимните студени месеци. В следващите редове вижте как да си направите туршия с цвекло:

Класическата рецепта за туршия с цвекло включва само 3 компонента: червено цвекло, сол и оцет. За да си приготвите туршията, то трябва първо да почистите цвеклото и да го оставите да се вари в продължение на 4 часа. След като зеленчукът е сварен, то следва да го нарежете на филии с дебелина около 10-15 мм.

Те се нареждат в подготвените буркани, като целта е да се наслагват плътно. След това се заливат с варена охладена саламура, която е приготвена от 3 л. вода, 270 г сол и 300 мл оцет.

Финалната стъпка от създаването на вашата туршия е ферментацията, която продълбава около 10-12 дни. Подходящата температура за съхранение е между 5-10 градуса.

туршия от цвекло

За да направите своята туршия с цвекло още по-вкусна и разнородна на вкусове, то към рецептата можете да добавите моркови, захар и пикантен фиксиран микс.

Първо измивате и нарязвате цвеклото и морковите. След това ги поставяте в измитите буркани. Фиксираният пикантен микс го смесвате с водата, захарта и оцета.

Получената марината я поставяте на огън да се вари за около 3-5 минути, като непрестанно бъркате сместа. Когато тя заври, можете да добавите захар и оцет на вкус в зависимост какво искате да получите – сладка или кисела туршия.

Накрая заливате готовите зеленчуци с маринатата и разклащате бурканите така, че тя да разлее равномерно. Затваряте бурканите веднага и след това ги обръщате с капачката надолу в продължение на 5 минути. След това съхранявате готовите буркани на тъмно и прохладно място.

Вижте и още някои идеи за:

- кисело зеле за зимата;

- кисели краставички;

- царска туршия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest