Когато премине сезонът на слънчевите селски домати и краставици, ние заменяме традиционната за нас шопска салата с различни по вид туршии. От ноември до март, а понякога и до април на масата ни неизменно присъства и туршийка.
Замисляли ли сте се обаче, че освен поднесена под формата на салата за ракията или пък като мезе за характерното за зимата червено винце, вие можете да приготвите от туршия и основни ястия или пък топли гарнитури.
Предлагаме ви 2 уникални рецепти за ястия с туршия от кухнята на баба. Гарантираме, че вкусът ще ви допадне на 100 %, а всички знаем, че селските ястия на трапезата внасят комфорт в дома и ни сплотяват като семейство.
Ориз с царска туршия
Оризът с царска туршия е превъзходна зимна гарнитура, която пасва на всички видове месо. Необходими са ви само царска туршия, ориз, олио и праз лук, като последният продукт можете спокойно да замените и с кромид лук.
Измийте около 1 ч.ч. ориз и го оставете да се отцеди в гевгир за около 30 мин. Това действие впрочем не е и толкова необходимо, ако не разполагате с достатъчно време, защото киселината от туршията ще е достатъчна за предотврятване на слепването на зрънцата му.
Нарежете на ситно 1 стрък праз лук или 1 глава кромид лук и запържете заедно с нея ориза. Добавете 1 ч.ч. към него от водата на туршията. Пресипете в тава, сложете нарязаните на средно по големина праченца чушки, моркови, карфиол и т.н. от туршията и добавете още 1 ч.ч. вода.
Количеството течност, с която ще сложите да се запича оризът, зависи от вида на самия ориз, но не забравяйте, че и зеленчуците ще пуснат вода, както и сол. Оставете всичко да се запича до пълна готовност на предварително загрята на 200 градуса фурна.
Пърженица с туршия, праз и яйца
Сгрейте малко олио в тиган или по-широка тенджера и изпържете в него 2 стръка праз, нарязани на колелца. Добавете към него туршията, нарязана на средни по големина парчета и я задушете за няколко минути. Чукнете върху вече полуготовото ястие няколко яйца, подправете с малко червен пипер и сол, ако има нужда (някои туршии са прекалено солени и не изискват допълнително осоляване), разбъркайте леко и когато и яйцата са готови, вече ще разполагате с апетитна пърженица, която е най-подходящо да сервирате за обяд.
Коментари