Цвеклото е растителен вид от семейството на спанака. Има два вида и са грудки. Единият вид е червеното цвекло, а другият - бялото захарно цвекло. 30 % от захарта се произвежда именно от бялото захарно цвекло. Най-често срещаното производството на захарно цвекло се извършва в района на Анадол.
Най-лесният и бързият начин за приготвяне на червено цвекло е в [тенджера под налягане]. Цвеклото се измива, разделя се на 4 равни части и се вари в тенджера под налягане за 15 минути. Ако се вари повече от определеното време, има опасност от изчезване на бета каротина от съдържанието му. След като поизстине, се обелват корите. Задължително се изцежда водата, в която е сварено.
Червеното цвекло обикновено се съхранява във фризер. След като се измие хубаво, се избърсва с мека кърпа и се слага във фризера. Най-добрият начин е да се съхрани, след като бъде сварено. Но може и без да се свари, като се раздели на няколко равни части и бъде добре почистено.
А как се прави туршия от червено цвекло?
Червеното цвекло се измива, сварява се в тенджера под налягане за 10 мин. След това се обелва кората. Нарязва се на парчета в зависимост от цвеклото и бурканите, в които ще се сложат.
Отделно се счуква чесън заедно със сол. Във водата, в която е сварено цвеклото, се добавя 1-1/2 водна чаша оцет и 1 с. л. от счукания чесън и сол.
След това се добавя 1 с. л. захар, разбъркват се и се изсипват във бурканите. Оставят се при стайна температура за 2-3 дена, след което може да се консумира.
Коментари