Има няколко стъпки, които се следват за по-бързо и лесно белене на авокадо.
1. Измийте плода. Изплакнете авокадото под хладка течаща вода. Важно е да измиете авокадото, въпреки че няма да консумирате кората. В противен случай, мръсотията и бактериите от кората могат да попаднат в месестата част. Не използвайте сапун за почистване на авокадото. Изсушете авокадото с кухненска хартия. Имайте предвид, че ръцете ви трябва да бъдат чисти, преди да измиете авокадото. Използвайте топла вода и сапун, за да търкате ръцете си за 20 секунди, преди да започнете да подготвяте авокадото;
2. Нарежете авокадото на половина по дължина. Използвайте остър нож, за да отрежете авокадото отгоре до долу. Прави се разрез по дългата страна на плода, а не по късата му страна. Ако е необходимо, дръжте плода с кърпа, за да ви даде повече сцепление и по-здраво хващане. Започнете от по-тесния край, или отгоре към широкия му край, или отдолу;
3. Обърнете двете половини. Вземете плода с двете си ръце и завъртете половинките в противоположни посоки, за да ги завъртите. Използвайте едната си ръка, за да завъртите едната половина към вас, а другата, за да завъртите другата половина от вас;
4. Отстранете ядката с метална лъжица. Това е най-безопасната техника, която можете да използвате.
5. Обелване на авокадото - плъзнете метална лъжица между месестата част и обелката. Ако по месестата част остане от обелката, може да се пемахне с помощта на пръсти (да се обели като портокал) или с помощта на остър нож.
Виж също за какво е полезно авокадото и как се реже авокадо.
Коментари