Често купуваме съдове за готвене без да знаем дали материалите, от които са произведени, са вредни или не, като се ръководим от цената. Как да изберем безопасни съдове за готвене и материалите от които са произведени?
Кухненските съдове от неръждаема стомана са устойчиви на окисляване, при готвене продуктите не губят свойствата си, вкуса и дори витамините. Осигуряват дългосрочно и надеждно съхранение на варените продукти, освен това са и красиви. Да, съдовете от неръждаема стомана, очевидно имат предимства, но за съжаление никелът, съдържащ се в тях, е алерген и може да предизвика дерматоза. Не използвайте такива съдове твърде често.
Доста добри са и емайлираните съдове. В тях можете да готвите и съхранявате всякаква храна, без да се страхувате да приготвяте маринати и кисели краставички дори. Но един от основните недостатъци на тези съдове е тяхната крехкост. При небрежно боравене с емайлираните съдове, емайллакът се чупи и се появяват пукнатини. Чрез тях влагата прониква в метала и започва корозията. Така че, е по добре да купите емайлирани съдове с ръб от неръждаема стомана, която предотвратява корозията.
Що се отнася до керамиката, в глинени съдове е приготвяна храната от незапомнени времена. Всяко настоящо керамично изделие е по-добро, когато от високата температура става по-здраво. Единственото лошо е, че тя бързо поглъща мазнините, които трудно се мият. Друг недостатък на съвременните керамични съдове е относително високата им цена. За съжаление, на пазара можете да намерите нестандартна керамика, но тя не е топлоустойчива.
В съдовете, изработени от алуминий, не се препоръчва да се готвят пикантни и кисели ястия, не задушавайте, запържвайте зеленчуци или варете мляко. Дори и при леко нагряване, даже и слабите киселини и алкали унищожават алуминия и достигат до храната ни. В заключение: гответе в алуминиеви съдове но не съхранявайте ястието в тях.
Тефлонът е добро незалепващо покритие, но започва да се изпарява от повърхността на съдовете още при 200 градуса по Целзий. Ефектът на тефлоновите изпарения върху човешкото тяло не е достатъчно проучено, но има случаи на болезнена реакция сред работниците на предприятията, произвеждащи тефлонови съдове, както и сред домакини, които използват активно това постижение на цивилизацията, имайте това предвид!
Силиконът е еластичен и издръжлив на температура до +280 градуса. Можете да го използвате във фурни, микровълнови и да печете месо и риба, и още храната в него може да бъде замразена. Силиконът е инертен материал, не ръждясва и не се разпада, не взаимодейства с горещи и ледени продукти. От силиконовите съдове лесно можете да извадите това, което сте приготвили. Гладката повърхност има естествени антипрегарящи свойства. Но най-забележителното е, че след употреба в кухнята, може компактно да се сгъне, а при следващо използване той заема оригиналната си форма.
Не отписвайте чугунените съдове. Въпреки че са тежки, храната приготвена в тях не прегаря, бавно се нагрява и бавно се охлажда.
Пластмасовите съдове са много удобни. Но в тях не може да се готви - пластмасата се топи. В такива съдове е много удобно да носите храна или да я притопляте в микровълнова фурна.
Но трябва да бъдете предпазливи от пластмасовите съдове с меламин – не ги купувайте! Меламинът съдържа формалдехид, който може да се отдели в храната под взаимодействието на гореща вода. Формалдехидът е един от канцерогенните - предизвиква силно дразнене на очите, гърлото, кожата и белите дробове.
Коментари