Представяме ви няколко полезни съвета за почистване на замърсявания по домакинските съдовете. За тях няма да ви трябват скъпи химични препарати от магазина, а само няколко продукта, които 100% имате под ръка.
- Белите пръстени по стените на шишетата се образуват от варовитата вода, а можете да ги отстраните, като налеете няколко капки кипяща солна киселина, след което шишето се допълва с вода и се разклаща. Изплаква се обилно с вода;
- Шишетата, в които е останал остър мирис от нещо, се почистват много добре с брашно от горчица (синапено брашно). Брашното се разбърква с малко гореща вода, налива се в шишето, разклаща се силно, след което се оставя да престой 15 минути. Налива се хладка вода, изплаква се хубаво;
- Мътни шишета се чистят много добре, като се напълнят с гореща вода, към която се прибавя половин чаша оцет и половин чаша сол, 1-2 сурови картофа, нарязани на кубчета. Така шишетата престояват няколко часа, след което се разклащат силно и изплакват;
- Наслоената утайка от варовита вода по шишета, кани и чаши се чисти отлично, като се напълнят с оцет и така се оставят да киснат една вечер;
- Порцелановите съдове, които са потъмнели, може да изтъркате със сода или оцет и сол;
- Кухненски предмети от метал стават лъскави, като се търкат със сух смачкан вестник;
- Ако алуминиевата ви тенджера е потъмняла, сварете в нея вода с 3-4 супени лъжици оцет;
- За премахването на петна по загорели алуминиеви съдове налейте студена вода, нарежете 3-4 глави лук и го сварете, или разрежете 1 ябълка наполовина и търкайте загорялата част, след което измийте с вода и сапун;
- Ръждата се премахва, като натриете ръждясалата част със зелен домат, разрязан на две, оставете съда да престои така няколко минути и го измийте;
- Кафявите петна по съдовете, причинени от печене във фурната, изтрийте с влажна сол, измийте неколкократно, докато петната изчезнат;
- Ако някой съд е поел от силната миризма на лука, сипете на дъното 2-3 супени лъжици оцет, сложете го на огъня да поври 2-3 минути и го измийте след това със сапун;
- Машинката за мелене на месо или орехи се измива много лесно с гореща содена вода, изплаква се с чиста вода, частите ѝ се оставят да изсъхнат и след като се сглобят отново, се прибират на сухо място;
- Дървените лъжици за готвене от време на време се изваряват със содена вода;
- Стъклените чаши, купички и буркани се измиват много добре и стават като кристални, ако във водата, в която се мият, се налеят 1-2 лъжици оцет и се прибави 1 лъжица сол;
- Съдовете от метал се чистят с гореща вода и сода, като се оставят да киснат няколко часа;
- Хаванчето може да чистите от време на време, като го изтривате с каша от оцет и пресята дървена пепел;
- Дъските за рязане, поели мирис на чесън и лук, е хубаво да попарите с вряла вода и да ги измиете със сапун. Може да ги изтъркате с четка и ситен пясък по посока на дървените нишки. Изплакнете обилно с вода и оставете да съхнат на проветриво място.
Коментари