Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Противовъзпалително хранене

Противовъзпалително хранене

редакция:
Противовъзпалително хранене

Противовъзпалително хранене не предполага към старателно смятане на калориите, консумирането на екзотични продукти или необикновеното съчетаване на различни ингредиенти. Това по-скоро е здравословно хранене и не бива да се разглежда само като способ да загубите излишните килограми, въпреки че това може да е приятен бонус към тази диета.

И така, нашият организъм реагира с възпаление, ако в него попаднат бактерии или вируси. Именно тогава на помощ идват левкоцити и различни химични съединения, които спомагат за нормализиране на състоянието.

Ако обаче възпалението премине в хронична форма, тогава то може да доведе до появата на алергия, астма, артрит, сърдечни заболявания, рак, както и до преждевременно стареене. Опасността от това състояние се крие във факта, че възпалителният процес може да преминава и без симптоми. Рисковите фактори за това са:

- Наднормено тегло;

- Нездравословна диета;

- Пушене;

- Диабет;

- Заседнал начин на живот;

- Стрес;

- Заболяване на венците;

- Хронични инфекции.

Ингредиенти на противовъзпалителното хранене

Принципи на противовъзпалителното хранене

Принципите на противовъзпалителното хранене са насочени именно към намаляване на хроничното възпаление. В допълнение към физическата активност, достатъчното количество сън и намаляване нивата на стрес, трябва да съсредоточите диета ви върху следните съставки:

1. Въглехидрати

Те трябва да съставят половината от рациона ви. В тази група влизат: пресните зеленчуци, пълнозърнестият хляб, кафявият ориз, овесените ядки, просо, елда и бобовите растения. В този случай бързите въглехидрати са неподходящи. Трябва да изключите от диета си белия хляб, сладкарските изделия, рафинираното брашно и подобните продукти.

2. Мазнини

Те трябва да съставят около 1/3 от вашето меню. Здравословните мазнини ще ви помогнат да имате енергия през целия ден и да усвоявате другите полезни вещества по-лесно.

Един от най-важните продукти тук е зехтинът. Също така може да добавите към противовъзпалителното хранене орехи, семена от лен, авокадо и по-мазна риба. В този случай е важно да се поддържа баланс между киселините от различните видове, а именно да се даде предпочитание на омега-3 и да се опитате да сведете до минимум използването на омега-6 мазнини.

3. Протеини

Останалите 20-30% от диетата ви трябва да принадлежат на тези хранителни вещества. Ако се извличат от растителни източници, тогава ще помогнат не само за увеличаването на енергията ви, но и за намаляването риска от развитие на онкологични и сърдечни заболявания. Добри източници на протеини са: леща, боб, ядки, сини сливи, аспержи, пуешко и пилешко месо, бяла риба, твърдо сирене, кисело мляко.

4. Витамини

Може да ги приемате и като различни добавки към храната, но все пак е най-добре да заложите на естествените храни, в които те се съдържат в достатъчно количество.

Обезателно във вашето противовъзпалително хранене трябва да присъстват витамините C, D и Е, селен, каротеноиди, фолиева киселина, калций. Може да наситите организма си на фитонутриенти от плодовете и зеленчуците, а тялото си с витамин D от слънчевата светлина.

Какви продукти трябва да включите във вашето противовъзпалително хранене?

Позволени храни при противовъзпалителното хранене

1. Тъмнозелени зеленчуци - съдържат фитонутриенти и антиоксиданти, предпазват клетките от увреждане, предотвратяват втвърдяването на артериите и развитието на възпалителни процеси;

2. Боровинки - тези плодове са в състояние да неутрализират свободните радикали. Може да ги добавяте към кашата от овесени ядки или към киселото мляко;

3. Чай - листата на черен и зелен чай имат противовъзпалителни свойства;

4. Млечни продукти - полезни са за имунната система и спомагат за поддържането на баланса на бактериите в червата. Киселото мляко съдържа пробиотици, които поддържат нивото на добрите бактерии. Подобни на тези свойства има комбуча, кимчи и киселото зеле;

5. Чесън - може да се каже, че той е природен антибиотик, който има противогъбичен и антибактериален ефект;

6. Джинджифил - подправката ефективно се бори с хроничното възпаление. Можете да я добавяте към вашите топли напитки и чайове;

7. Куркума - има отлични противовъзпалителните свойства, които се дължат на съдържанието на полифенол, който придава на куркумата характерния жълт цвят.

Полезно е също така да добавите към вашата диета риган, черен пипер, кориандър, карамфил, канела. Дори и малкото количество от тези подправки и билки потиска възпалителната активност.

В същото време следва да се избягват следните продукти:

- Пържени храни;

- Продуктите, съдържащи трансмазнини;

- Захар (включително нейните заместители);

- Рафинирано брашно;

- Злоупотреба с алкохол.

В противовъзпалителното хранене липсват някакви строги ограничения. Диетата е разнообразна, балансирана и здравословна, а освен това може да бъде използвана постоянно и не вреди на организма по никакъв начин. В дългосрочна перспектива ще ви помогне да избегнете много различни сериозни болести.

Вижте още противовъзпалителното хранене на д-р Вейл, както и се запознайте с противовъзпалителните свойства на меда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest