Аюрведа е система за грижа за здравето, казано най-общо. Основното в нея са различните практики, чрез които човек може да подобри живота си и да изгради за себе си здравословни навици. Вероятно сте чували за упражнения, масажи, различни съвети за красота и пр.
Но храненето също е част от Аюрведа и дори може да се каже, че е цяла философия. Основното в него са правилните хранителни навици – има продукти, които не бива да се смесват, и такива, които изобщо трябва да изключим от менюто си. Не бива да се смесват пъпеши или дини с каквото и да било друго.
Не можете да смесвате картофи, патладжани и домати с кисело мляко, краставици, както и с прясно мляко. Лимоните също не бива да се консумират заедно с мляко (прясно и кисело), както и с домати или краставици.
Според Аюрведа яйцата са абсолютно несъвместими с прясно или кисело мляко, шунка или други колбаси, сирена и пр. С други думи - не бива да приготвяме омлет с шунка или яйца на очи с кисело мляко, ако следим стриктно принципите на аюрведичното хранене.
Прясното мляко не се консумира с кисело, както и с още няколко продукта – извара, всякакви кисели плодове, риба или месо, пъпеши и дини, с череши или хляб с мая. Киселото мляко пък, освен с прясното, не бива да се смесва със споменатите вече риба или месо, сирена, кисели плодове и нишестени продукти.
Има няколко основни принципа, които трябва да се спазват в храненето според Аюрведа:
1. Необходимо е да се консумират сезонни плодове и зеленчуци;
2. Хубаво е всеки ден да пием по много вода;
3. Не се препоръчва да се смесват пресни плодове и пресни зеленчуци;
4. Освен това не е желателно да се смесват прясно и кисело мляко;
5. Преди храна не бива да се консумират студени напитки;
6. От менюто си задължително трябва да изключим следните – газираните напитки и особено вредната бяла захар;
7. Ако искате да пиете нещо преди храна, нека това да са топли напитки, които ще ви заситят до известна степен и така ще консумирате по-малко храна в последствие;
8. Според Аюрведа необходимо е да се използва гхи – пречистено краве масло. За да си го приготвите, е необходимо да загреете на слаб огън в подходящ съд с двойно дъно прясно краве масло. Трябва да обирате пяната, която се образува върху маслото и не бива да оставяте маслото да заври. Най-подходящо за съхранение на гхи са глинени съдове, които могат да се затворят плътно, държи се на хладно място;
9. Според принципите на Аюрведа най-ценното при храненето е да консумираме храната бавно и да ѝ се наслаждаваме;
10. Хубаво е между отделните хранения да има интервал поне четири часа;
11. Недейте да похапвате много различни неща на едно хранене;
12. Хубаво е час преди и след храна да не консумирате вода;
13. Плодовете яжте между храненията или заменете основно хранене с тях;
14. Между вечерята и нощния сън трябва да има интервал поне три часа;
15. Да спите през деня, и то веднага, след като сте хапнали, е особено вредно според принципите на Аюрведа;
16. Ако сте потиснати, не се хранете. Същото се отнася и ако сте развълнувани или пък не сте гладни;
17. Кратка разходка, след като сте похапнали, е особено полезна за вашето храносмилане;
18. Не се хранете прави и бързо и се опитайте да се отдадете на храненето – без вестник, книга или телевизия;
19. След като сте се нахранили, трябва да се чувствате доволни, но не бива да ви става тежко;
20. Най-важното хранене за деня е обядът – трябва да е най-обилен. Хубаво е да съдържа шестте вкусови усещания според Аюрведа. Това са сладък, солен, кисел, горчив, тръпчив и лют вкус.
21. Най-добре за вечеря да не се консумират кисело мляко, извара, сирене, както и месо и риба.
22. Хубаво е да не подлагате меда на каквато и да е термична обработка;
23. Най-добре е да не се затопля храната повече от веднъж, тоест да се храните винаги с прясно приготвени ястия.
Коментари