От деца сме свикнали да ни повтарят, че консумацията на плодове и зеленчуци е особено важна за всеки човешки организъм и че тези продукти трябва редовно да присъстват на трапезата ни. В последно време обаче се оказва, че макар това наистина да е така, консумацията им в прекомерна доза може да доведе и до неприятни здравни последици, а не по-маловажно е и времето от деня, през което ги консумираме.
Ето 5 интересни факти по този въпрос:
- Противно на досегашното схващане, че най-полезен е приемът на суровите зеленчуци, сега вече съществува и друго мнение. То се базира на факта, че тези продукти често са третирани химически и че консумирани в суров вид, химикалите, с които са напомпани, няма как да изчезнат. Ако подложите зеленчуците за кратко време на термична обработка, може да се окаже, че те ще достигнат до Вашия стомах в много по-добър вид, отколкото ако са сурови. Това обаче не важи за домашно отглежданите зеленчуци, за които всеки знае, че са истинско природно съкровище;
- Хората, които имат проблеми със стомаха, трябва да избират на какви зеленчуци да наблягат. Така например традиционната репичка, която присъства в зелените пролетни салати, може да се окаже голям враг за стомашната лигавица и консумирана в големи количества може да доведе дори и до гастрит. Това важи и за зеленчуци като краставиците и доматите и за обикновените круши и ябълки, които могат да доведат до язва. Естествено това е валидно, ако прекалявате с консумацията им, защото иначе всички те са прекрасни природни очистители;
- Напоследък все повече се говори за това, че плодове не трябва да бъдат консумирани късно вечер, защото ферментират в стомаха ни. По този въпрос все още има противоречия, но истината е, че е добре всички плодове да се ядат на гладно, поне 20 мин преди хранене. Освен това те трябва да се консумират самостоятелно, защото ако ги приемате заедно с друга храна, те губят ценните си качества;
- Можете да консумирате плодове преди закуската или между обяда и вечерята, но идеята е да са минали поне 2 часа от приключването на обяда и започването на вечерята;
- Някои зеленчуци като доматите и почти всички зелени листни зеленчуци натрупват прекалено много органични киселини и затова колкото и да са полезни сами по себе си тези продукти, не прекалявайте с тяхната консумация.
Коментари