Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яжте стриди, за да сте здрави

Яжте стриди, за да сте здрави

МаринаМарина
Джедай
15642
Стриди

Стридите са страхотен и много полезен деликатес, познат на света от преди повече от 700 години. И независимо под каква форма се консумират те, дали печени или сурови, носят редица ползи за човека, особено за здравето на сърдечно-съдовата система и мозъка.

И докато в САЩ отбелязват деня на стридите на 5 август, нека поговорим по-детайлно за полезните свойства на тези морски дарове.

Похапването на стриди повишава имунитета, както и подобрява сексуалното здраве у хората. Освен това те са изключително богати на витамини, минерали и органични съединения.

Те са бедни на калории, като 100 грама стриди доставят на организма не повече от 51 ккал, 2 грама мазнини и 6 грама протеини. Съдържат и изобилие от цинк, желязо, витамин В12, мед и други.

Вечеря

Към ползите от яденето на стриди е и способността им да прочистват черния дроб. Те насърчават секрецията на жлъчката и така подобрява функцията ѝ. Полезни за човека са и черупките, които се използват за лечение на остеопороза, както и при нарушено храносмилане и киселини в стомаха.

Не бива да забравяме, че този морски деликатес е силен афродизиак. Благодарение на съдържащия се цинк в тях се подобрява сексуалната функция, особено при мъжете. Стридите също повишават нивата на допамин в мозъка, а оттам - и нивата на половите хормони.

Стридите са добър източник и на омега-3 мастни киселини, които заедно с цинка в тях и витамин В12 стимулират паметта и мозъчната дейност.

Полезни са и за хора с наднормено тегло, защото са бедни на калории, но богати на протеини. Така се доставя на организма достатъчно енергия и чувство на ситост.

Съдържащите се във вкусните стриди калий и магнезий регулират артериалното налягане. Цинкът помага за по-бързото зарастване на раните и в борбата с инфекциите.

Желязото в стридите поддържа нормални стойности на хемоглобина в червените кръвни клетки, защото благодарение на него се доставя нужният кислород в тялото. А комбинацията от калций, фосфор и мед стридите допринасят и за здравината на костите.

И все пак трябва да се внимава с честото похапване на стриди, защото могат да повишат нивата на холестерол в кръвта.

За да се възползвате от мощните свойства на тази храна, може да я приготвяте по различни начини. Опитайте:

- супа от стриди;

- стриди на грил;

- и други рецепти със стриди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest