Полезно или вредно е кафето за вас
Проучване, публикувано в списанието Аналс оф интърнъл медисин, твърди, че хората, които пият една чаша кафе дневно, са с 12% по-малко застрашени да се разболеят от рак, инсулт, диабет, сърдечни, бъбречни или респираторни заболявания. Проучването стига и по-далече, като твърди, че опасността от развитие на тези заболявания намалява с 18% при хората, които пият три чаши кафе на ден.
Друго проучване изследва 520 000 души в 10 европейски страни за период от 16 години и установява, че консумацията на кафе намалява риска от смъртност, особено от заболявания на храносмилането и кръвообращението.
И все пак доказателствата сочат, че кафето може да повлияе на нивата на естроген при жените, да повиши кръвното налягане и да предизвика повишено освобождаване на хормони на стреса. И така, как да разберете дали кафето е подходящо за вас? Мистичната и екзотична индийска система Аюрведа предлага някои интересни насоки по темата.
В основата на Аюрведа е залегнало вярването, че всеки вид храна може да бъде отрова или лекарство, в зависимост от индивидуалната доша.
Лариса Хол Карлсън, основателят на програмата за обучение на специалисти по Аюрведа йога на Хималайския институт, е съгласна с това. Въпреки че Аюрведа никога не би препоръчала да увеличите ежедневната си консумация на кафе, при правилните условия, в точното време можете да го пиете според вашето желание, казва тя. За да бъде усетена ползата от кафето, Карлсън предлага пет аюрведични насоки за пиещите кафе:
Познайте своята доша
Различните типове ум-тяло реагират различно на кафето, казва Лариса, така че е важно да определите своята аюрведичен типаж и да направите избор в съответствие с това. Според Аюрведа нашата конституция се състои от три доши или фини енергии: вата, питта и капха, въпреки че едната обикновено е доминираща.
Кафето може да балансира хората, които имат много капха в конституцията си – принципът ум-тяло, свързан с елементите земя и вода, казва Лариса. Признаците за излишна капха включват задържане на вода, наддаване на тегло, задръстване на синусите, липса на мотивация и общо усещане за замаяност. Ако отговаряте на изискванията, пийте по една чаша дневно. Горещите, сухи и стимулиращи качества на кафето ще уравновесят тежките, влажни и мудни качества на вашата доминираща капха.
Хората с висока питта (огън и вода) или висока вата (въздух и етер) в конституцията си, от друга страна, трябва да бъдат по-предпазливи. Правилото в Аюрведа е, че подобното се увеличава с подобно, обяснява Лариса. Например, ако някой с висока питта вече прегрява емоционално или физически, горещите, пикантни качества на кафето ще го направят още по-горещ.
Избягвайте кафето, ако:
- имате признаци на питта дисбаланс като лошо храносмилане, киселини, киселинен рефлукс или кожни обриви, или ако често сте възбудени, раздразнени, свръхкритични, осъдителни или ядосани;
- имате симптоми на излишък на вата като дехидратация, суха коса, суха кожа, запек, безсъние, забравяне, безпокойство или ако се чувствате разпръснати, празни или изтощени. Кафето ще влоши тези симптоми, казва Лариса;
Правила за пиене на кафе според дошата
Вата: Ако не изпитвате изброените по-горе симптоми, консумирайте кремообразно и сладко кафе, защото то ще има заземяващ, подхранващ ефект върху вашата система. Пийте една чаша дневно.
Питта: Подсладете кафето си с висококачествен кленов сироп или органична тръстикова захар, но пропуснете сметаната, за да противодействате на киселинните качества на напитката (ако приемем, че не изпитвате питта дисбалансите, изброени по-горе). Пийте една чаша дневно.
Вата: Пийте кафето си черно. Млякото или сметаната могат да увеличат задръстванията, а подсладителите могат да причинят наддаване на тегло за капхите. Пийте по една чаша дневно, не повече.
Пийте кафето си преди 10:00 сутринта
Най-доброто време от деня за пиене на кафе е между 6 и 10 сутринта, когато „хладните, тежки, земни“ качества на кафа доша ни карат да се чувстваме малко мудни. Загряващите, стимулиращи качества на кафето могат да противодействат на тази мудност чрез стимулиране на ума и агни (храносмилателния огън).
Контролирайте размера на порцията
Малко кафе може да бъде лечебно, но предозирането може да изтощи надбъбречните жлези, да дехидратира храносмилателната система и да доведе до други неприятни странични ефекти като киселинен рефлукс или препускащ ум. Аюрведа не препоръчва повече от една чаша кафе на ден за никого - дори за кафа. Ако трябва да ограничите навика си за кафе, намалете приема наполовина и първо изпийте чаша топла вода, за да хидратирате тялото си – и винаги я пийте на пълен стомах.
Преминете на органично кафе
Съвременните аюрведисти препоръчват да се пие само органично кафе. Защо? Тъй като конвенционалното кафе може да съдържа остатъци от пестициди, които могат да образуват ама (токсини или несмляна храна) в системата, казва Лариса. А според Аюрведа ама е благодатната среда за болести.
Опитайте аюрведична рутина за сутрешно кафе
Когато пиете кафе на празен стомах - особено ако то е първото нещо сутрин, което приемате - това повишава киселинността във вашата система. Плюс това, сътресението на кофеина може да накара ума ви да препуска и енергията ви да бъде непостоянна. Вместо това следвайте тази аюрведична рутина за сутрешно кафе:
- Изпийте чаша гореща вода със сока на един лимон и чаена лъжичка мед поне 20 минути преди закуска. Тази напитка ще стимулира агни и евакуацията, така че системата ви да е готова за сутрешното хранене;
- Яжте здравословна закуска с малко плодове, протеини и пълнозърнести храни;
- Изпийте чашата си кафе (приготвено според вашата доша), за да стимулирате ума си и допълнително да разпалите вашето агни, така че напитката да действа като храносмилателна помощ;
- Не забравяйте, че един от ключовете към аюрведичното лечение е самонаблюдението, така че опитайте тази рутина - и другите съвети за пиещите кафе - и се запитайте: кафето вреди ли ми, или ме лекува?
Коментари