Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шестте вкуса на Аюрведа

Шестте вкуса на Аюрведа

Шестте вкуса на Аюрведа

Аюрведа познава 6 основни вкуса - сладък, солен, кисел, горчив, лютив и стипчив. Всеки вкус разделя храната по този показател, но в Аюрведа има и още едно значение, те имат важна роля в баланса на дошите Вата, Питта и Кафа.

Точната работа с вкусовете помага за доброто физическо, умствено и емоционално здраве.

Значение на вкусовете

Всеки от тези 6 вкуса влияе на петте елемента, изграждащи дошите - пространството, въздуха, водата, огъня и земята. При правилен подбор дисбалансът може да се тушира. Всеки, който познава същността на вкусовете, може да направи най-правилния избор.

- Хората, при които води дошата Вата, трябва да избягват горчивия, лютивия и стипчивия вкус и да избират сладка, кисела или солена храна;

- Хората с водеща доша Питта са подходящи за хранене с горчива, стипчива и сладка храна и трябва да избягват кисело и лютиво.

Според тази индийска практика всички вкусове трябва да присъстват в храненето, а това, което трябва да се съблюдава, е количеството им според водещата доша.

Ето какво трябва да се знае конкретно за всеки от вкусовете в Аюрведа.

Сладък вкус в Аюрведа

Шестте вкуса на Аюрведа

Сладкият вкус е съставен от двата елемента - Земя и Вода. Той балансира Вата и Питта. Тъй като е най-разпространен, доминира в храненето. Включва въглехидратите, захарите, мазнините и аминокиселините. Подхранва и укрепва тялото, дава сили и спокойствие, удължава живота при разумна консумация.

При неправилна употреба води до затлъстяване, диабет и токсини. Този вкус е характерен за ориза, млечните продукти, билките от рода на босилек, мента, ванилия, индийско орехче.

Кисел вкус в Аюрведа

Състои се от двата елемента - Земя и Огън. Стимулира апетита и слюнчените жлези, подпомага изхвърлянето на отпадните продукти от организма. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб. Най-полезен е за дошата Вата.

Такъв вкус имат оцетът и всички киселини, както и ферментиралите храни като кисело мляко, кисело зеле, туршии. От плодовете - лимони, киви и ягоди. С такъв вкус са вино, чубрица, чесън, тестени изделия и мая.

Солен вкус в Аюрведа

Вкусове в Аюрведа

Той е най-добър за дошата Вата. Състои се от елементи Вода и Огън. Активира храносмилателната система, поддържа електролитния баланс. Носи смелост, увереност и ентусиазъм при умерена употреба. Намира се в зеленчуците като тиквички, домати, краставици. Има го в черните маслини и рибата тон, а също в соевия сос.

Лютив вкус в Аюрведа

Огън и Въздух в спойка дават този вкус. Събужда апетита и поддържа обмяната на веществата, засилва кръвообращението и обмяната на веществата.Най-добре балансира дошата Кафа. Лютиви са чесънът, джинджифилът, черният пипер, лукът, горчицата, елдата и лимецът.

Горчив вкус в Аюрведа

Най-полезен този вкус е за доша Питта. Изграждат го Въздухът и Пространството като елементи. Има охлаждащ ефект и прочиства черния дроб, намалява температурата и премахва мазнините, има антибактериално действие.

Може да се открие в куркумата, марулята и другите пресни зеленчуци, а също в кафето, сусама, черния шоколад и патладжана.

Аюрведа

Стипчив вкус в Аюрведа

От взаимодействието на елементите Земя и Въздух се получава този вкус. Укрепва психиката, изчиства тялото и намалява секрецията. Среща се в билковите чайове и всички храни с танини. Има го в неурзелите банани, боровинките, зеления фасул, бамята, магданоза, ригана, копъра, розмарина, пилешкото и картофите.

Вижте още:

- Бактериите в стомаха определят хранителните ни вкусове;

- Несъвместими храни според Аюрведа;

- Хранителни Аюрведа съвети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest