Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителни Аюрведа съвети за поддържане на здраво сърце

Хранителни Аюрведа съвети за поддържане на здраво сърце

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
хранителни аюрведа съвети за здраво сърце

Сърцето е един от най-важните органи на тялото, без който тялото не може да оцелее. С променящите се времена стана още по-важно да се поддържа здраво сърце, тъй като около 52 процента са сърдечно-съдовите смъртни случаи, които се случват преди 70-годишна възраст. Ставаме свидетели на това, че сърдечните заболявания се превръщат във водеща причина за смъртност по целия свят.

Инфарктът се причинява от отлагането на мастни и калцифицирани плаки в коронарните артерии, които затрудняват притока на кръв и са основна причина за инфаркт. Сърдечните заболявания не се появяват за една нощ, те се натрупват с годините, в зависимост от начина на живот, хранителния режим, упражненията и много други.

Някои допринасящи фактори, които могат да причинят сърдечен удар, са високо кръвно налягане, холестерол, затлъстяване, диабет, фамилна анамнеза, нездравословен начин на живот като хранителни навици и пушене/пиене.

Изключително важно е да се предотврати натрупването на токсини в артерията, което може да стане чрез ежедневен прием на антиоксиданти. Куркуминът в куркумата, наричан още халди, помага за подобряване на тези ендотелни функции. Има мощни противовъзпалителни ефекти и е изключително силен антиоксидант.

За поддържане на здраво сърце и предотвратяване на всякакви заболявания човек трябва да спазва здравословна диета, като:

Аюверда препоръчва включването на много зеленчуци като тиква, листни зеленчуци и т.н., както и протеини като леща, тофу, просо, ориз, ечемик в диетата на човек. Тези храни помагат за бързото разтваряне на токсините и предотвратяват запушванията на артериите. Комбинацията на човек трябва да бъде 60% зеленчуци, 30% протеини и 10% въглехидрати.

тофу и семена за здраво сърце

За сметка на това трябва да се изключват всички кисели плодове и зеленчуци като домати, портокали, ананаси, лимони, грейпфрути, всякакви видове оцет и др. Тежките храни като червено месо са трудни за смилане и повишават холестерола в организма. Избягвайте пшеница, ферментирали или увеличаващи ферментацията храни като кисело мляко, алкохол, сирена.

Човек може също така да включи тази проста рецепта за домашен лек в ежедневието си, като я консумира два пъти на ден, за да поддържа здраво сърце. Смесете 1/2 ч.ч. сок от джинджифил и 1/2 ч.л. сок от чесън с топла вода.

От изключителна важност е да се ​​опитате да промените начина си на живот и да отделяте време за ежедневна разходка в продължение на 30-45 минути, тъй като това би подобрило сърдечните функции и също така ще помогне за намаляване на холестерола и теглото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest