Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яжте кайсии за здраво сърце!

Яжте кайсии за здраво сърце!

Нектар от кайсии

В напрегнатото ни и забързано ежедневие все повече хора страдат от сърдечни проблеми или от заболявания на сърдечно-съдовата система. За съжаление се наблюдава и притеснителната тенденции подобни заболявания да касаят не само възрастните, но и по-младите хора. Това е и причината непрекъснато да се правят проучвания кои продукти са полезни за здравето на нашето сърце и кои не.

И именно в тази връзка се оказва след последни изследвания, че наред с известните полезни за сърцето храни като риба, овесени ядки, зехтин, авокадо и т. н. се нареждат и добре познатите на българския пазар кайсии.

Именно те подпомагат дейността на сърцето и са препоръчителни за хора, страдащи от сърдечно-съдови проблеми, или пък за такива, които искат да се предпазят от подобни състояния. Ето какво друго е важно да знаете в тази връзка за кайсиите:

1. Кайсиите съдържат голямо количество витамин Е, който успешно намалява кръвосъсирването. Освен това подобрява кръвообращението, което е от изключително значение, ако искате да запазите сърцето си здраво;

2. Консумацията на кайсии се препоръчва на всички пациенти, които страдат от сърдечна недостатъчност, от нарушения на сърдечния ритъм, след прекаран инфаркт или при слабо кръвооросяване;

Кайсии

3. Особено подходящи за здраво сърце са изсушените кайсии, които съдържат около 1 700 мг калий. Най-добре е да консумирате около 100 г изсушени кайсии всеки ден;

4. Кайсиите съдържат и антиоксиданта бета-каротин, който подпомага възстановяването на лигавиците и на кожата. Освен това той защитава клетките от израждането им;

5. Редовната консумация на кайсии, независимо дали са пресни или изсушени или пък приготвени на сок или нектар, намалява риска от появата на отоци, а това е проблем, който е тясно свързан с нарушения в сърдечно-съдовата система;

6. Кайсиите са богат източник и на магнезий, който подпомага намаляване на кръвното налягане;

7. Освен всичко казано дотук кайсиите съдържат и много манган. Той допринася за произвеждането на организма на витамин С, като по този начин укрепва имунитета ни и ни предпазва от грип и простудни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest