Сушените кайсии са полезни за хора, които страдат от проблеми със сърцето. Те съдържат калий, фосфор, калций, желязо и витамин В5, който действа тонизиращо и спомага за бързото изгаряне на мазнините. Пет сушени кайсии осигуряват дневната норма от калций и желязо.
Основното предимство на сушените кайсии е пълната липса на мазнини и вредни за организма наситени киселини. Сушените кайсии съдържат много бета-каротин и витамин С.
Сушените кайсии се използват не само за плодови салати, но и за сосове за месо и риба.
Сушените кайсии поддържат хормоналния баланс в организма. Те предпазват от много сериозни заболявания. Сушените кайсии намаляват лошия холестерол.
Те намаляват риска от образуване на тромбове, от инфаркт и сърдечна недостатъчност, както и от други сърдечно-съдови заболявания. Сушените кайсии намаляват риска от бъбречни заболявания.
Те предпазват и от проблеми, свързани с щитовидната жлеза, а също така облекчават състоянието на болни от диабет. Сушените кайсии, сварени на компот, са полезен десерт за децата.
Сушените кайсии са полезни при авитаминоза. Те са добро пречистващо и диуретично средство. Редовната консумация на сушени кайсии подобрява кръвообращението.
Проблемът при сушените кайсии е, че прекаляването с тях може да доведе до стомашно разстройство и други храносмилателни проблеми. Когато избирате сушени кайсии, ориентирайте се към ярко оранжевите плодове.
Не купувайте прекалено твърди кайсии, защото не са изсушени според правилата, и не купувайте прекалено меки кайсии, защото нямат ценните качества на сушените.
Прочети също как се сушат кайсии или разгледай нашите сладкиши с кайсии.
Коментари