Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо сушените ябълки са толкова полезни?

Защо сушените ябълки са толкова полезни?

сушени ябълки
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.

Всеки знае ползата от плодовете за набавяне на нужните на тялото витамини. Повечето плодове обаче са сезонни и липсват през много месеци от годината. Има обаче алтернатива на този проблем и той е в сушените плодове. От тях също тялото ще си набави нужните витамини и минерали, а те не отстъпват по вкусови качества на пресните. Предлагат още една възможност да се открият вкусовите качества на пресните плодове.

Ябълката е сред плодовете, които са подходящи за сушене. И от тях организма получава както разтворими, така и неразтворими фибри. Само половин чаша сушен плод осигурява на тялото 3-4 грама фибри, покриващи 20 процента от дневната нужда.

С помощта на диетичните фибри се създава усещане за ситост и се регулират нивата на кръвна захар след прием на храна. Те чистят токсините и вредните чревни бактерии.

Едно от предимствата на сушените ябълки и в съдържанието на витамини от група В, които влияят на енергийния метаболизъм, синхронизират баланса на хормоните и поддържат мозъчните клетки.

Превръщането на храната в енергия в тялото се дължи на пантотеновата киселина. На нея се дължи и производството на хормони. Сушените ябълки съдържат 3 процента от нужния дневен прием на пантотенова киселина, която е позната още като витамин В5.

Витамин В6 е катализатор за ускоряване на метаболизма и има роля в процеса на създаване на невротрансмитери, влияещи върху дейността на мозъка. От сушените ябълки тялото си набавя 6 процента от нужната дневна доза витамин В6.

ползи от сушените ябълки

За подобряване на клетъчното здраве се препоръчва консумация на сушени ябълки. Защо?

Защото те съдържат антиоксиданти, особено полифеноли, а точно те водят успешно борба със свободните радикали. Благодарение на полифенолите увредените клетки се регенерират успешно.

Благодарение на сушените ябълки се увеличава приема на минерали в тялото. Това е възможно, тъй като в сушените ябълки се съдържат много минерали. Сред тях са такива важни минерални вещества като калия, натрия и желязото. Има малки количества микроелементи като селена, медта и мангана.

Не на последно място редовната консумация на сушени ябълки понижава холестерола. Нещо повече, този плод е на челно място в борбата с високите нива на холестерол в кръвта.

Консумацията на една купичка сушени ябълки на ден в разстояние на 3 месеца ще покаже значително понижение на холестерола в кръвта. Богатото съдържание на пектин има положително въздействие при секрецията на жлъчни сокове и затова се препоръчва при проблеми с жлъчката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest