Оризът Басмати, бобовите растения, сладките плодове и зеленчуковите ястия ще формират основата за дневното меню за Пита доша.
Пресните салати от сладки и горчиви зеленчуци също ще бъдат полезни.
По-добре да намалите пикантните и кисели зеленчуци като репички и домати. Не се препоръчват ферментирали храни.
Ако консумирате млечни продукти, по-добре е да дадете предпочитание на прясното мляко, мекото безсолно сирене и гхи, а не на солените и кисели видове като кисело мляко, твърдо сирене и заквасена сметана.
Половината от менюто може да се състои от пълнозърнести храни. Зеленчуковите ястия ще заемат една трета от него. И около една пета ще се състои от протеини - бобови, извара, прясно сирене или тофу.
Вижте примерно меню за седмицата за Пита доша.
Понеделник:
Закуска - Тиквена каша със сушени плодове и смес от подправки за сладки ястия;
Обяд - Крем супа от броколи, фалафели от нахут с ориз Басмати и хумус;
Следобедна закуска - 3-4 фурми, чай от мента;
Вечеря - Салата с боб и манголд.
Вторник:
Закуска - Бананови палачинки;
Обяд - Супа от червена леща, пълнени чушки с киноа и боб, резени авокадо
Следобедна закуска - Компот от сушени смокини;
Вечеря - Прясна паста от тиквички със зелен сос.
Сряда:
Закуска - Запеканка с броколи и прясно безсолно сирене;
Обяд - Кичари със зеле и картофи;
Следобедна закуска - 10 белени бадеми;
Вечеря - Задушени зеленчуци за Пита доша със зелении и тиквени семки.
Четвъртък:
Закуска - Овесена каша с вода, фурми, кокосови стърготини и половин чаена лъжичка гхи;
Обяд - Грахова супа, печени зеленчуци и пилаф от смесен ориз;
Следобедна закуска - Сладка ябълка;
Вечеря - Пюре от броколи с 2 фалафели от нахут.
Петък:
Закуска - Пълнозърнест тост с авокадо и зелении;
Обяд - Супа от леща, ориз Басмати, зелена салата от спанак с хумус;
Следобедна закуска - Чай от копър и сладка топка от сушени плодове;
Вечеря - Пресни или печени зеленчуци с порция хумус;
Събота:
Закуска - Сладка каша от амарант с фурми;
Обяд - Кичари от тиква с копър;
Следобедна закуска - 2-3 сладки сливи;
Вечеря - Карфиолен ориз със зеленчуци.
Неделя:
Късна закуска - Тофу крамбъл с печени картофи и подправки за печене;
Обяд - Супа от тиквички, безглутенова паста със зелен грах;
Следобедна закуска - Чай с 2 ч.ч. паста от тиквени семки;
Вечеря - Крем супа от тиквички с топинг от киноа.
Коментари