Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Преборете възпаленията с тези храни

Преборете възпаленията с тези храни

ядки и плодове са противовъзпалителни храни

Храната е най-важният елемент на доброто и пълноценно здраве. Правилната и балансирана диета е ключът към укрепването на имунитета и увеличаването на енергийния запас.

Една от най-важните функции на храната е нейното противовъзпалително свойство. Повечето хора са запознати от неприятния дискомфорт, причинен от различните видове възпаления.

Възпаляването на тъканите в повечето случаи води до развиването на хронични заболявания, от които сърдечни болести, остеоартрит, ревматоиден артрит и др. Ролята на храна е изключително важна, тъй като доказано някои хранителни съставки могат да ускорят възпалителните процеси, отколкото да ги предотвратят.

Ето кои храни обаче оказват превантивно действие срещу възпалителните процеси:

- Риба. Някои видове риба имат доказани ползи срещу развиването на възпаленията в организма. Това се осъществява, благодарение на омега-3 мастните киселини, които влизат в състава им. Тези киселини ефективно намаляват двата възпалителни протеина в тялото, които са C-реактивния протеин и интерлевкин-6. Най-добрите видове риба за противовъзпалителна диета са сьомга, сардини, аншоа, риба тон.

рибата е противовъзпалителна храна

- Плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците са изключително полезни храни срещу развитието на различни възпаления в тялото. Тяхното благоприятно действие се дължи най-вече на антиоксидантите в състава им, които укрепват имунната система и спомагат в протичането на противовъзпалителните процеси. Най-полезните плодове в това отношение са боровинките, къпините, черешите и ягодите. От зеленчуците спанакът, къдравото зеле и броколите.

- Ядки. Ядките имат в състава си мононенаситени мазнини, фибри и протеини, които действат противовъзпалително. Най-препоръчителните видове ядки са шамфъстъкът, бадемът, кашуто и орехът.

- Бобови храни. Бобовите храни действат превантивно срещу възпаленията с помощта на противовъзпалителните и жантиоксидантните съединения в състава си. Освен това, бобовите храни се оказват достъпен източник на фибри, фолиева киселина, протеини и минерали като калий, желязо, магнезий и цинк. Най-оптималните бобови алтернативи са червеният и черният боб, кафявата или червената леща, боб пинто и др.

- Зехтин. Зехтинът е добър избор за изготвянето на противовъзпалителна диета. В състава му влизат мононенаситени мазнини и антиоксиданти, а най-полезната част е съединението олеокантал, което има мощно противовъзпалително действа и облекчава болката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest