Запасете се с тези противовъзпалителни храни, за да възстановите и укрепите тялото си.
Възпалението може да предизвика хаос па тялото, засягайки всички органи - от кожата до сърцето. За да стопирате развитието на възпалителните процеси, консумирайте повече от пресните храни по-долу.
Задължителни храни в противовъзпалителната диета за зеленолистните зеленчуци, целина, китайско зеле, броколи, червено цвекло, а от плодовете избирайте често боровинки и ананас. Макар и да не са традиционни за българина храни, кокосовото масло и джинджифилът са едни от най-мощните оръжия, когато става въпрос за това да се предпазим чрез хранене от възпаления.
Важно е да знаем, че омега-3 и омега-6 мастни киселини са изключително важни, когато не искаме да сме болни. Тези противовъзпалителни съедининения обаче трябва да са в отличен баланс в тялото, за да имат ползи.
При здравословни хранене съотношението им в менюто трябва да е 1:3 омега-3 към омега-6. Съвременният вреден начин на хранене, който включва много рафинирани храни, преработени продукти, захари и трансмазнини, нарушава баланса между мастните киселини - 1:14-25.
Ето още от най-добрите противъзпалителни храни, които трябва да включвате редовно в храненето си.
Сьомга
Тази риба съдържа минимум живак и е богата на омега-3 мастни киселини, които са ефективни срещу възпаление. Изпечете, сварете на скара или пара, сервирайте със свежа салата.
Куркума
Тази древна подправка е известна със способността си да намалява възпалението. Добавете смляна куркума към сухи маринати, супи, напитки. За по-добро усвояване не забравяйте да добавите щипка черен пипер към нея.
Ленено семе
Ленените масла помагат да се противодейства на възпалението. Цели или смлени семена могат да се използват в салати, смутита и хлебни изделия.
Вода
Борите се с възпалението, като пиете достатъчно вода. Тя не съдържа калории и остава най-добрия начина за поддържане на водния баланс и детоксикация. Не обичате чиста вода? Използвайте пресни плодове, сока на които да се влее във водата с деликатен вкус.
Орехови ядки
Тези хрупкави ядки придават вкус и текстура на салати, закуски, гореща каша и печени продукти. Те дори могат да се използват в сос песто, замествайки кедровите ядки. Противовъзпалителните свойства на орехите са свързани с намален риск от хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания.
Горски плодове
Антиоксидантите, открити в боровинките, ягодите и малините, са чудесни помощници в борбата с възпалението и те работят добре с кремообразното кисело мляко в парфето. Изберете пресни плодове през сезона, а през останалото време използвайте замразени.
Семена от чиа
Тези малки семена са богати на омега-3 киселини и впечатляващ набор от витамини и минерали. Разбъркайте ги към соево мляко за пудинг или добавете към пресни плодове за бърз и лесен десерт без захар. Накиснете ги за една нощ или няколко часа направо в млякото, сока, за да омекнат.
Авокадо
Здравословните ненаситени мазнини в авокадото могат да помогнат в борбата с възпалението. Изследване, публикувано през 2012 г., установи, че яденето на авокадо помага да се ограничи производството на съединения, които причиняват възпаление и нарушават кръвообращението. Порция гуакамоле е най-добрият начин да се насладите на този плод.
Череша
Черешите са друга съкровищница от антиоксиданти! Установено е, че сокът от вишна намалява възпалението и насърчава възстановяването на мускулите след тренировка. Добавете череши към салатите за вкус.
Коментари