Остеопорозата е сериозно заболяване, което засяга плътността на костите. По-често заболяването се среща при жените, но може да се появи и при мъжете.
Предимно се появява поради неправилно хранене, най-вече поради липса на достатъчно калций в храната.
Храните, които трябва да присъстват в ежедневното ви меню, са тези, които притежават голямо количество калций, магнезий и омега-3.
Такива храни са:
• мазни риби като скумрия, херинга, сардини, аншоа, сьомга, риба тон;
• Мляко и млечни произведения;
• Бобови храни, които са богати на протеини, фитохормони и калций – боб, леща, грах;
• Сурови или сготвени тъмнозелени зеленчуци, пролетни зелени салати, пресен магданоз и целина, лапад, листа от хрян, бяла и черна ряпа, цикория, моркови, тиквички, зеле, броколи, лук, арпаджик, чесън;
• Пресни сезонни плодове. Особено се препоръчват зелени ябълки;
• Сусам – особено богат на калций и есенциални мастни киселини;
• Ядки и семена – слънчогледови и тиквени семки, бадеми, кашу, лешници;
• растителни масло от рапица и лен или орехи;
Освен прием на калций, омега-3 и магнезий, организмът се нуждае от витамин K и D (при припокриване на основното количество нужда на организма, тялото се предпазва от появата на остеопороза, а при неговото наличие - помага за по-добро здравословно състояние)
Нужното количество витамин D може да си набавим от половинчасово излагане на слънце.
Приемайте тези храни ежедневно за профилактика и лечение на остеопорозата.
Коментари