Хипертонията представлява риск за получаване на инфаркт или инсулт, а те може би са най-честата причина за смъртност в света. Поради това е много важно да държим кръвното налягане в нормални граници.
Има много начини да се понижи кръвното налягане - физическа активност, отслабване, спиране на цигарите и др. Но най-сигурният лек за това е храната, която приемате. Ако заложите на някои храни в ежедневното си меню, ще намалите теглото си и по този начин ще понижите и кръвното си налягане.
Ето най-известните и широко разпространени храни, които са идеални за хора, страдащи от хипертония:
Храни при високо кръвно
1. Моркови - известно е, че са богати на калий и бета каротин. Сокът от моркови въздейства положително на функцията на сърцето и бъбреците и така спомага за намаляване на кръвното налягане;
2. Авокадо - също има високо съдържание на калий, а и фолиева киселина, които са важни за работата на сърцето;
3. Банани - един банан дневно е напълно достатъчен да подпомогне сърдечната дейност и да регулира нивата на кръвното налягане;
4. Броколи - не особено любими, но определено здравословни. Редовната консумация намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
5. Зеле - богато е на глутаминова киселина, която играе важна роля за работата на сърцето;
6. Черен шоколад с над 60% какао - доказано е, че всекидневен прием на малки количества от този вид шоколад намаляват кръвното налягане с около 2 единици. Тайната съставка са флавоноидите в какаото;
7. Чесън - една скилидка дневно подпомага борбата с хипертонията;
8. Лук - съдържа сяра, която също играе важна рола при понижаването на кръвно налягане;
9. Сьомга - богата е на Омега-3 мастни киселини, които понижават холестерола и по този начин въздейства за намаляване на кръвното налягане;
10. Овес и овесени трици - приемането на овесена каша веднъж седмично, е много ползотворно за жени в периода след менопаузата;
11. Зелен чай - може би един от продуктите с най-сигурен ефект върху кръвното налягане - приемането на 600 мл на ден за период от 1 година намалява риска от хипертония с 65%;
12. По-малко сол - един от най-бързите начини за нормализиране на състоянието е намаляване консумацията на сол. Тя е една от първопричините, като кара тялото да задържа вода, която пък, от своя страна, покачва нивата на кръвното налягане;
Билки при високо кръвно
Освен изброените храни, които ни помагат при борбата с високото кръвно налягане, има и редица билки за справяне с този проблем.
Билките са средство, което не е за подценяване, защото тяхната редовна и постоянна употреба може да ни донесе един спокоен живот без хипертония.
Глог - на първо място, билката, която има може би най-голям ефект върху работата на сърцето, е Глог. Глогът подсилва контракциите на сърдечната мускулатура и по този начин подобрява работата на сърцето. Цветовете и плодовете на глога са отлично средство не само за понижаване на кръвното налягане, но и срещу сърдечна невроза и ритъмни нарушения;
Здравец - друга билка с подобен ефект е Здравецът. Ако през ден сутрин се изяжда по 1 зелено листо здравец, е напълно възможно кръвното налягане да се нормализира дълготрайно;
Билките, които могат да помогнат в случая и са известни и разпространени в нашата страна, са Канела, Маточина, Мента и др.
Но съществуват и чуждестранни билки (които ние сме свикнали да ползваме като подправки в кулинарията), които могат да подпомогнат борбата ни с това некомфортно и много опасно състояние.
Това са Джинджифил, Кардамон, Арджуна, Ашваганда (индийски женшен), Валериан, Брош, Индийско орехче.
Съществуват още много храни и билки, които могат да ни съдействат за намаляване нивата на кръвно налягане. Но най-добрият начин за това е промяната на начина на живот.
Трябва да свикнем храната да е здравословна, да се избягват мазни и солени храни, да се консумират повече плодове и зеленчуци (сурови, ако позволява състоянието им).
Не бива да се забравя, че ако не спортуваме активно, трябва да наблегнем на ходенето - по 1 ч. всеки ден - това е най-добрата диета при високо кръвно.
Коментари