За да избегнете деликатната ситуация, в която коремът ви се подува и вие се измъчвате от газовете в него, докато сте на работа или на важна среща, трябва да сте наясно кои продукти предизвикват газове.
На първо място са бобовите култури – фасул, грах, дори леща. Те образуват газове заради високото съдържание на сложни въглехидрати. Дори най-здравият стомах се справя трудно с тези храни, които са много полезни за организма.
Броколите, карфиолът и зелето също са газообразуващи продукти. Те са много полезни за човека, тъй като съдържат витамини и минерали, но предизвикват газове.
Газираната вода и газираните напитки, особено подсладените, както и гроздовият сок предизвикват газове. Симптомите са по-силно изразени, ако пиете от бутилката, тъй като по този начин гълтате допълнителна порция въздух.
Полезните за организма сушени смокини, пресни ябълки, круши и праскови също образуват газове в стомаха и червата. Това се дължи на съдържащата се в тях захар. Затова е добре да ги консумирате не като десерт, а преди основното ястие.
Лукът и ряпата също образуват газове, ако не са били подложени на термична обработка. По същия начин влияят на стомаха различните видове консерви, пушени меса и пикантна храна. Газове образуват прекалено мазните и прекалено пикантните сосове.
Съчетанието на определени продукти също може да предизвика газове. Ако изядете мазно месо, а след това плодове или нещо сладко, се повишава количеството на газове в стомаха и червата. Затова след мазно месо се препоръчва десерт от не особено сладки плодове и млечни продукти.
Не пийте газирани подсладени напитки, докато се храните. Това предизвиква събиране на много газове в стомаха, което води до неприятни усещания.
Ако имате предразположеност към образуване на газове, старайте се да избягват продукти като диня, стафиди, банани и ги заменяйте с други полезни и вкусни продукти, които не образуват газове.
Коментари