Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои са газообразуващите храни?

Кои са газообразуващите храни?

Кои са газообразуващите храни?

Ако сте човек, който много често има газове и се чудите кои храни може да ги причиняват, то тази статия е за вас. Много често причината за образуването на газове са хранителни отпадъци, които преминават през нашите черва.

Какви са причините за газовете?

1. Когато се приемат различни храни, чиито компоненти са несъвместими и такива, които образуват газове;

2. Прекомерната употреба на газирани напитки, в това число влиза и бирата. Консумацията на вредни закуски и прекалено солени храни;

3. Когато се храните в движение - това също спомага за образуването на газове;

4. Друга причина за образуване на газове е индивидуален отговор на нашето тяло при консумацията на някои храни;

5. Газове могат да се образуват и като странична реакция на някои лекарства;

Съществуват храни, чиято консумация води до прекомерно образуване на газове. Храни, които съдържат фибри, които са много трудно смилаеми от организма, също и такива, чиито ензими имат много сложен състав. Тези фактори водят до завишено образуване на газове в нашите черва. Хора, които имат проблеми със стомашно-чревният тракт, трябва да премахнат следните газообразуващи храни от менюто си:

- Всички продукти от семейство Бобови- боб, леща и др;

- Газирани напитки и бира;

- Репички и ряпа;

- Храни, които са прекалено люти или солени;

Когато съчетавате различни храни, които не са от една и съща група, това също може да доведе до образуването на газове. Като такъв пример можем да дадем сокове и плодове не трябва да се съчетават с храни, съдържащи протеини, храни, в които има нишесте или такива, които са прекалено солени. Когато пиете газирани напитки, докато се храните, това води до раздразване на стомаха и следователно се образуват газове;

Храни, които причиняват газове:

Газообразуващи храни

- Когато съчетавате ястия, в които има месо с хляб това води до повишено образуване на газове. Сандвичите, които много често консумираме, приготвени с хляб и салам причиняват много газове.

- Овесената каша също води до образуването на газове, ако към нея се добавят масло и захар;

- Смесването на мляко и краставици също може да доведе до газове;

- кафе с мляко, боб, съчетан с черен хляб също водят до образуването на газове;

- Въпреки че бялото зеле е много полезно, то също води до образуването на газове. В това число влизат и брюкселското зеле, броколи и др;

- Гъбите също са газообразуващи храни, най-вече ако са консумирани големи количества от тях.

- Млечните продукти също водят до образуването на газове и подуване на корема. Хора, които не могат да абсорбират млечна захар, трябва да са изключително внимателни в консумацията на млечни продукти.

От плодовете, тези които образуват газове, са:

- Ябълки- най-вече зелени;

- круши;

- грозде;

- манго;

- кайсии;

- диня;

- праскови, най-вече нектарините;

- череши и вишни;

- ананас;

От продуктите, които съдържат брашно, също се образуват газове, защото в тях се съдържат много въглехидрати, които се разграждат много бавно и се смилат също толкова бавно. Такива продукти са:

- всички продукти, които съдържат бяло брашно;

- ръжени продукти;

- сладкиши от бяло брашно;

Някои продукти от животински произход също влияят лошо на стомаха и водят до образуването на газове. Такива са:

Риба с яйца

- риба, която е мазна и такава, която не е толкова мазна;

- птиче месо и месо от други животни;

- яйца;

Тези продукти образуват газове, защото протеинът, който е от животински произход се смила трудно от организма;

От растителните масла има и такива, които образуват газове, особено при хора, чиито организъм е много чувствителен. Такива са:

- слънчогледово олио;

- зехтин;

- маргарин;

- майонеза и др;

От алкохолните напитки, тези, които образуват газове са:

- бира;

- минерална вода;

- алкохол, който съдържа квас;

- алкохол, който е много силен;

- вино;

- напитки с алкохолен произход, които са ароматизирани със захар.

А ето и чайове за справяне с газовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest