Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Храни, които съдържат повече нишесте от картофите

Храни, които съдържат повече нишесте от картофите

царевицата е богата на нишесте

Нишестето е въглехидрат и важен източник на енергия за много хора. Зърнените храни и кореноплодните зеленчуци са най-често срещаните източници на нишесте.

Нишестето се класифицира като сложен въглехидрат, тъй като се състои от молекули захар, свързани помежду си.

В тази статия ще ви представим 8 храни, които са с по-високо съдържание на нишесте от картофите.

1. Царевично брашно (74%)

Царевичното брашно е вид едро безглутеново брашно, приготвено чрез смилане на изсушени царевични зърна.

159 г царевично брашно съдържа около 117 г нишесте.

2. Бяло брашно (68%)

в бялото брашно има големи количества нишесте

Бялото брашно обикновено е с ниско съдържание на хранителни вещества и съдържа предимно празни калории.

120 г бяло брашно съдържа около 81. 6 г нишесте.

3. Овес (57. 9%)

Овесът е една от най-здравословните зърнени храни.

Той е богат на протеин, фибри и мазнини, както и на голямо разнообразие от витамини и минерали.

81 г овес съдържа 46. 9 г нишесте.

4. Пълнозърнесто брашно (57. 8%)

Пълнозърнестото брашно е чудесен източник на фибри и хранителни вещества.

120 г пълнозърнесто брашно съдържа 69 г нишесте.

5. Бял хляб (40. 8%)

Подобно на рафинираното пшенично брашно, белият хляб също има високо съдържание на нишесте.

Две филийки бял хляб съдържат около 20. 4 г нишесте.

Освен това, белият хляб е беден на фибри, витамини и минерали.

6. Ориз (28. 7%)

оризът е богат на нишесте

Оризът е най-консумираната храна в света.

Също така е с високо съдържание на нишесте, особено в сурово състояние. Например 100 г суров ориз съдържа 80. 4 г въглехидрати, от които 63. 6% е нишесте.

Когато обаче се сготви, съдържанието на нишесте в ориза рязко спада, тъй като молекулите на нишестето абсорбират вода и се разграждат по време на процеса.

7. Паста (26%)

Пастата се предлага в много различни форми. Някои от тях са спагети, макарони и фетучини и др.

Подобно на ориза, пастата съдържа по-малко нишесте, когато е сготвена.

Например, суровите спагети съдържат 62. 5% нишесте, а варените само 26% нишесте.

8. Царевица (18. 2%)

Царевицата е една от най-консумираните зърнени култури. Освен това има най-високо съдържание на нишесте, в сравнение с всички останали зеленчуци.

Изключително богата е на фибри, както и на витамини и минерали като фолиева киселина, фосфор и калий.

141 г царевица съдържа 25. 7 г нишесте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest