Нишестето е важен вид въглехидрат, който представлява основен източник на енергия за човешкия организъм. То се среща в различни храни, като се съдържа в най-големи количества в картофите, растителните и зърнените продукти.
В същността си нишестето представлява полисахарид, съдържащ дълги вериги от глюкозни молекули. Те, от своя страна, се свързват във форма на амилопектин и амилоза.
Положителните свойства на нишестето са, че то представляват енергиен източник и спомага за регулирането на кръвната захар. Други положителни свойства са, че запасява гликогена, който може да бъде използван при нужда. Въпреки че нишестето има положителни характеристики, съществуват и някои негови отрицателни свойства, както и на храните с негово съдържание.
Ето какви са отрицателните свойства на нишестето и на храните с нишесте:
Висок гликемичен индекс на нишестето
Нишестето има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо повишава нивата на кръвната захар след консумация. Това може да доведе до големи вариации в нивата на енергия и сетивата, отговарящи за усещането на глад и засищане.
Нишестените храни са псновен източник на калории
Храните с високо съдържание на нишесте като картофи, паста и хляб са основен източник на калории. Прекомерната консумация на тези храни може да допринесе за бързото натрупване на излишни мазнини в тялото.
Проблеми с теглото заради храните с нишесте
Консумацията на големи количества нишесте може да допринесе за натрупване на излишни килограми особено ако не се поддържа баланс между консумацията на калории и физическата активност.
Хранителни недостатъци на нишестето
Консумацията на големи количества нишесте може да доведе до ограничена консумация на други хранителни вещества като протеини, витамини и минерали, ако не се следи разнообразието в хранителния режим. Това е така, тъй като нишестето и храните с него стимулират усещане за насищане и желание за още, което потиска апетита на тялото за друг вид хранителни вещества.
Глюкозни натрупвания от консумация на нишесте
Нишестето може да се превърне в излишък на глюкоза в организма, която се съхранява като гликоген или се превръща в мазнини, ако не се използва за енергия. Това може да бъде проблематично за хора с проблеми с метаболизма на глюкозата.
Употреба на нездравословен вид нишесте
Нишестето се среща в различни видове храни, и някои от тях са по-здравословни от други. Например целулозното нишесте, срещано в плодове и зеленчуци, е по-сложно за разграждане и има по-нисък гликемичен индекс от нишестето, намерено в бял хляб и захарни храни.
Вижте още:
- Най-вредните източници на рафинирано нишесте;
- Храни с повече нишесте от картофите;
Коментари