Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Oтрицателните свойства на нишестето и храните с нишесте

Oтрицателните свойства на нишестето и храните с нишесте

Oтрицателните свойства на нишестето и храните с нишесте

Нишестето е важен вид въглехидрат, който представлява основен източник на енергия за човешкия организъм. То се среща в различни храни, като се съдържа в най-големи количества в картофите, растителните и зърнените продукти.

В същността си нишестето представлява полисахарид, съдържащ дълги вериги от глюкозни молекули. Те, от своя страна, се свързват във форма на амилопектин и амилоза.

Положителните свойства на нишестето са, че то представляват енергиен източник и спомага за регулирането на кръвната захар. Други положителни свойства са, че запасява гликогена, който може да бъде използван при нужда. Въпреки че нишестето има положителни характеристики, съществуват и някои негови отрицателни свойства, както и на храните с негово съдържание.

Ето какви са отрицателните свойства на нишестето и на храните с нишесте:

Висок гликемичен индекс на нишестето

Нишестето има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо повишава нивата на кръвната захар след консумация. Това може да доведе до големи вариации в нивата на енергия и сетивата, отговарящи за усещането на глад и засищане.

Нишестените храни са псновен източник на калории

Нишесте

Храните с високо съдържание на нишесте като картофи, паста и хляб са основен източник на калории. Прекомерната консумация на тези храни може да допринесе за бързото натрупване на излишни мазнини в тялото.

Проблеми с теглото заради храните с нишесте

Консумацията на големи количества нишесте може да допринесе за натрупване на излишни килограми особено ако не се поддържа баланс между консумацията на калории и физическата активност.

Хранителни недостатъци на нишестето

Консумацията на големи количества нишесте може да доведе до ограничена консумация на други хранителни вещества като протеини, витамини и минерали, ако не се следи разнообразието в хранителния режим. Това е така, тъй като нишестето и храните с него стимулират усещане за насищане и желание за още, което потиска апетита на тялото за друг вид хранителни вещества.

Глюкозни натрупвания от консумация на нишесте

Oтрицателните свойства на нишестето и храните с нишесте

Нишестето може да се превърне в излишък на глюкоза в организма, която се съхранява като гликоген или се превръща в мазнини, ако не се използва за енергия. Това може да бъде проблематично за хора с проблеми с метаболизма на глюкозата.

Употреба на нездравословен вид нишесте

Нишестето се среща в различни видове храни, и някои от тях са по-здравословни от други. Например целулозното нишесте, срещано в плодове и зеленчуци, е по-сложно за разграждане и има по-нисък гликемичен индекс от нишестето, намерено в бял хляб и захарни храни.

Вижте още:

- Най-вредните източници на рафинирано нишесте;

- Храни с повече нишесте от картофите;

- Кое е устойчивото нишесте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest