Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са зеленчуците без нишесте

Кои са зеленчуците без нишесте

Кои са зеленчуците без нишесте
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-18%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
60.14 лв.

Нишестето (или още скорбялата) се превръща в глюкоза в процеса на храносмилане, а то всъщност е най-изобилната форма на полизахариди в природата. По тази причина разделянето на зеленчуците на несъдържащи и съдържащи нишесте се превърна в част от елементите на здравословното хранене, тъй като зеленчуците без скорбяла играят положителна роля при отслабването и обратното.

Какъв е проблемът с нишестето?

Много хора смятат, че картофите са основният източник на нишесте. Както и да е, нишестените зеленчуци и плодове ни дебнат на всеки ъгъл. За да се храните правилно, за да поддържате теглото си, трябва да знаете какви храни да избягвате.

Нишестето принадлежи към групата на полизахаридите. При поглъщане, в резултат на метаболитни процеси, нишестето се трансформира в глюкоза. Именно този компонент е основният източник на енергия. Ако не изразходвате достатъчно енергия, ще има излишък от глюкоза, която се превръща в телесни мазнини.

Ето защо по време на загуба на тегло много експерти съветват да премахнете от диетата си храни, съдържащи нишесте.

Въпреки това е непрепоръчително нишестето напълно да се избягва, тъй като нишестето има редица полезни свойства, по-специално:

- благоприятен ефект върху чревната микрофлора;

- блокиране на хипергликемичните процеси;

- укрепване на имунитета;

- нормализиране на киселинно-образуващите процеси.

Ако комбинирате тези продукти неправилно или злоупотребявате, тогава нишестето може да навреди на човешкото тяло. Сред отрицателните свойства на нишестето са:

- нарушение на храносмилането;

- метеоризъм;

- наднормено тегло.

Видове нишесте

Зеленчуците с нишесте

За да промените радикално диетата си, трябва да придобиете определени знания. Важно е да проучим какви видове нишесте получава тялото ни. Този сложен въглехидрат може да бъде разделен на две категории:

- изкуствено нишесте;

- естествено нишесте (натурално).

Естественото нишесте влиза в тялото ни заедно с кореноплодни растения, зърнени храни и зеленчуци. При малка концентрация няма да повлияе по никакъв начин на вашето здраве и фигура, а напротив, ще попълни запасите от сила и енергия.

Трябва обаче много да внимавате с рафинираното нишесте. Става въпрос за хранителни добавки, които се използват за приготвяне на сладкарски изделия, сосове. Нишестето може да действа като сгъстител. Картофено, царевично, ръжено и пшенично нишесте се предлагат в търговската мрежа. Такова нишесте може да се класифицира като празни въглехидрати. Нищо освен допълнителни килокалории тялото ви няма да получи от него. Много е трудно да се отървете от изядените калории, въпреки че именно тези групи въглехидрати дават усещане за дълготрайна ситост.

Кои са зеленчуците без нишесте

Зеленчуци без нишесте

Зелен грах;

Листа от цвекло, манголд, ряпа и други зелени части от ядливи растения;

Патладжани;

Броколи;

Брюкселско зеле;

Цикория;

Краставици;

Чесън (зелен, скилидки);

Спанак;

Лапад;

Зелени салати, марули;

Китайско (пекинско) зеле;

Зеле (савойско, алабаш, бяло, градинско, червено, фуражно);

Кресон;

Целина (зелени);

Чушки;

Аспержи;

Лятна тиква (жълта продълговата);

Лук (шалот, лук, див лук, праз, праз);

Листа на глухарче;

Бамя;

Магданоз (зелени) и други трапезни билки;

Бамбукови издънки;

Рукола;

Киселец.

Любимите на всички домати, които съставляват много диети, не са нито нишестени, нито нескорбялни зеленчуци. Установено е, че основната хранителна характеристика на домата е киселината, а не наличието на нишесте. Поради високото съдържание на киселини (цитрусова, ябълчена и оксалова) в състава, доматите се класифицират като кисели продукти и не се препоръчва да се ядат с нишестени зеленчуци, но е разрешено с листни зеленчуци и мазнини.

Трябва да се има предвид, че патладжанът в различни интерпретации се класифицира както като нискорбялни, така и като умерено нишестени зеленчуци.

Кои са нишестените зеленчуци?

Кои са зеленчуците без нишесте

Царевица;

Цвекло;

Брюква;

Кестен;

Морков;

Сухи (зрели) зърна, различни от соя;

Йерусалимски артишок (земна ябълка, гулия);

Картофи (включително сладки);

Ряпа;

Сух (узрял) грах;

Боб;

Леща;

Нахут;

Тиквички;

Скуош;

Корени от растения (магданоз, пащърнак, целина, хрян);

Тиква (кръгла, есенна);

Репички.

Как да избягваме ли зеленчуците с нишесте

За да не страда тялото от дефицит на необходимите полезни микро- и макроелементи, нишестените зеленчуци все пак не трябва да бъдат премахнати изцяло от вашата диета. Диетолозите съветват да допълвате нишестените ястия с леки мазнини. Те включват рафинирано растително масло, заквасена сметана с минимално съдържание на мазнини. Благодарение на тази комбинация въглехидратите се усвояват бързо и се превръщат в енергия, която ще използвате през деня.

Може също да комбинирате нишестени зеленчуци със зеленолистни зеленчуци без скорбяла за по-добро усвояване на глюкозата и не трябва да ги комбинирате с протеини, захар и киселини.

На едно хранене се препоръчва да ядете не повече от един вид нишестени зеленчуци.

Картофите имат най-високо съдържание на нишесте от всички зеленчуци - до една пета от обема на един картоф, което е първата причина за изключването на картофите от диетата ви, ако целите да отслабнете.

Вижте още:

- Най-вредните храни-източници на рафинирано нишесте;

- Храни с повече нишесте от картофите;

- Храни с високо съдържание на устойчиво нишесте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest