Всеки от нас, когато чуе за витамин C, веднага се сеща за портокалите. Но знаете ли, че има и други храни, които са много по-богати на този витамин?
Многото ползи за здравето от приема на витамин С са безспорни. Той предпазва клетките от увреждане, причинено от цигарен дим, замърсяване, ултравиолетова светлина и др.
Запознайте се с 13 храни, които съдържат повече витамин C от портокалите:
1. Ягоди
Ягодите съдържат 85 mg витамин C за една чаша, както и голямо количество манган, което може да помогне за стабилизиране на кръвната захар.
2. Ананас
Свежият и сочен ананас съдържа 79 mg витамин C за една чаша. И за разлика от други плодове той също съдържа значителни количества от ензима бромелаин, който може да помогне за подпомагане на храносмилането.
3. Алабаш
Този кръстоцветен зеленчук съдържа 84 mg витамин C за една чаша и е ефективен при борбата с рака. Освен това може да се приложи в различни рецепти.
4. Манго
Едно манго съдържа 122 mg витамин и мощен източник на зеаксантан. Този антиоксидант помага за поддържането на добро очно здраве. Замразеното манго е също толкова здравословно, колкото свежото, и е страхотно допълнение към смутита.
5. Брюкселско зеле
Чаша брюкселско зеле съдържа 75 mg витамин С, както и хранителни вещества, ефективни при борбата с рака.
6. Киви
Само две кивита съдържат 128 mg витамин С. Изследванията показват, че кивитата помагат да заспите по-бързо и да подобрите качеството на съня си, вероятно поради високите нива на хормона серотонин.
7. Гуава
Този тропически плод съдържа над 200% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Чудите се как да изберете гуава? Зрелият плод трябва да има бледо зелена до светложълта коричка.
8. Чушки
Всички чушки - зелени, жълти, червени и оранжеви, съдържат повече витамин С от портокала, вариращ от 95 mg в зелените чушки, до огромните 341 mg а в жълтите чушки. Те също така са нискокалорични, като съдържат само 45 калории за една чаша.
9. Праскови
Една средна по размер праскова съдържа впечатляващите 138 mg витамин С. Добавете този сладък летен плод към овесена каша, палачинки или го хапнете направо суров.
10. Папая
Една малка папая съдържа 95 mg витамин С. Също така съдържа ензимите папаин и химопапаин, които намаляват възпалението.
11. Броколи
Една чаша нарязани сурови броколи съдържат около 81 mg витамин С, както и витамин К, важен за здравето на костите и правилното кръвосъсирване.
12. Доматен сок
Една чаша доматен сок съдържа 170 mg витамин С, 21% от препоръчителния дневен прием на витамин А и 15% от препоръчителния дневен прием на калий - всичко това е само 41 калории.
13. Къдраво зеле
Освен че осигурява много повече от препоръчителния дневен прием на витамин С, една чаша къдраво зеле е богат източник и на витамините В6 и А. Тези хранителни вещества поддържат очното здраве и стимулират нормалното развитие на зъбите и костите.
Коментари