Гуава

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Разрязана гуава

Гуавата /Psidium guajava/ представлява сладък и ароматен тропически плод, който притежава възхитителни здравословни и хранителни качества. Гуава всъщност е плодът на дървото Psidium guajava, което принадлежи към семейство Myrtaceae, към което се отнасят повече от 100 вида тропически храсти и малки дървета. Родината на вкусният плод е Южна Америка, разпространена е във всички тропически области. Възможно е да се отглежда и като стайно растение.

В наши дни за най-големи производители на гуава се смятат Хаваите, Карибите, Югоизточна Азия, щатът Флорида и Африка.

Дървото гуава е сравнително ниско дърво, което притежава тъмно оцветени листа. Взависимост от климатичните условия, цъфти почти през цялата година. Цветовете са бели, силно ароматни и с множество тичинки. Плодовете се образуват само на едногодишни клончета, затова прорасналите до земята клони не бива да се изрязват.

Плодът гуава има кълбовидна форма, нежна и ароматна сърцевина, която е обагрена в жълто, но в зависимост от вида може да бъде оцветена не само в жълто, но и в червено и бяло.

Състав на гуавата

Гуавата е нискокалоричен плод, който е богат на редица полезни вещества. В състава на гуавата влизат голямо количество фибри, витамин А и С, фолиева киселина и минералите мед, манган и калций, селен и ликопен, фосфор и холин.

Гуава

Чрез консумацията на гуава тялото си набавя витамини В1, В3, В6, Е и К и цели 13 на брой аминокиселини, сред които най-силно са застъпени левцин, аланин, валин и изолевцин, глутаминова и аспарагинова киселина. Не на последно място трябва да се отбележат важните омега-3 и омега-6 мастни киселини.

100 г гуава съдържат 80 мл вода, 69 калории, 1 г мазнини, 17 г въглехидрати, 5 г фибри, 1 г белтъчини, 0 г холестерол и захари.

Избор и съхранение на гуава

Плодовете гуава са вкусни и сочни, а при изборът им важат всички правила, които се отнасят за останалите плодове. На първо място трябва да закупувате гуава със свеж вид, здрава повърхност и тегло, което съответства на размера на отделния плод.

За предпочитане е гуавата да се съхранява в хладилник, в отделението за плодове. Не е изключено да замразите гуавата във фризер, но това зависи по-скоро от вкуса на отделния човек. Гуавата може да се съхрани до 4 месеца, но след размразяването хранителните качества няма да са същите, както при младия и сочен плод. Затова ви препоръчваме директна консумация на закупената гуава.

Гуава в кулинарията

Най-разпространеният начин за консумиране на гуавата е в суров вид. Може да хапвате плода самостоятелно или в комбинация различни плодове. Освен в плодови салати, може да консумирате гуавата в комбинация с мюсли, което е една наистина здравословна закуска. Сокът от гуава също е много полезен и питателен.

Опитни кулинари споделят, че от гуавата могат да се приготвят вкусни и много уханни мармалади и конфитюри, а други твърдят, че поръсена с лют червен пипер е отлично ястие. Това вече е строго индивидуално и зависи от личните вкусови предпочитания на всеки човек, но едно е сигурно – не пропускайте да опитате гуава, защото освен вкусна, тя е и много полезна.

Ползи от гуавата

Сок от гуава

В гуава има голямо количество разтворими фибри, които са много полезни за храносмилането и за лигавицата на дебелото черво. Високото съдържание на витамин С превръща плода в силен имуностимулант. Освен това този витамин взима активно участие в окислително-възстановителните процеси, в обезвреждането на токсичните натрупвания в организма. Витамин С стимулира възстановяването и образуването на тъкани, както и в биосинтезирането на хормони. Той е необходим за синтез на колаген в организма – основният структурен протеин в тялото.

Гуавата има съставки, които оказват силни антиоксидантни свойства и са от важно значение за поддържането на нормално здравословно състояние. Според някои изследвания, ликопенът предпазва кожата от действието на вредните ултравиолетови лъчи.

Смята се, че значително намалява риска от развитие на рак на простатата. Високото съдържание на антиоксиданти и ликопен прави гуавата чудесно средство за борба и срещу друг, много коварен вид рак – рак на гърдата.

Гуавата съдържа мед, който е много важен за образуването на червени кръвни клетки. В нея почти няма мазнини и натрий, без холестерол е. Прочиства организма от натрупаните токсини, спомага за отслабването.

Става ясно, че екзотичният плод съдържа полезните съставки, които са открити в зеления чай и вино. Гуавата действа много благоприятно и върху кожата – намалява видимите признаци на стареене и избистря цвета й. Намалява кръвното налягане и нивата на лошия холестерол в кръвта. Сокът от гуава помага при зъбобол и кашлица.

Гуавата е много полезна и при болните от диабет, защото понижава нивата на кръвната захар. Все пак не бива да се прекалява с консумацията й, защото може да се получи обратен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес