Изследвания на специалисти доказаха, че храни като портокали, моркови, тиква, папая, гуава и сладките картофи могат да намалят риска от появата на ракови заболявания.
Проучванията на учените показват, че портокалите намаляват холестерола в кръвта и ускоряват изгарянето на мазнините.
Всекидневната консумация на портокали драстично намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак.
Френско изследване е доказало, че 2 чаши портокалов сок на закуска са достатъчни за понижаване на високото кръвно налягане.
Препоръчително е да се храним и с моркови заради високото съдържания на витамин А, който забавя процеса на стареене.
Според професор Норман Мейтланд от Университета в Йорк, ако човек похапва редовно моркови, значително ще намали риска от появата на рак на простата.
Сладките картофи също съдържат големи количества витамин А, като освен това имат противовъзпалителни свойства и убиват бактериите, които причиняват акне.
Експертите съветват, за да си набавите достатъчно желязо, да консумирате по-често сладки картофи. Желязото е необходимо, за да имате достатъчно енергия, за да може организмът ви да произвежда червени и бели кръвни клетки, да бъдете устойчиви в моменти на стрес и за метаболитните функции.
Папаята поддържа здрава храносмилателната и имунната система, а тиквата е отлична за поддържане на здравето на сърцето.
Според доктор Нам Данг и неговият екип от Университета във Флорида екстракт от листата на тропическа папая може да предотврати появата на 10 вида ракови заболявания в това число рак на шийката на марката, рак на белия или черния дроб и рак на млечната жлеза.
Предимството при тиквата е, че тя е тя може да се консумира, както в сладки, така и в солени варианти.
Тиквата е богата на цинк, витамин C и бета-керотин, които помагат за по-бързото възстановяване при евентуално заболяване.
Тропическият плод гуава е богат на ликопен - мощен антиоксидант, който се бори срещу рака, освен това плодът съдържа 63% повече калий, отколкото бананите.
Коментари