Ако всеки ден си пийвате по чашка нискоалкохолно вино, си имате помощник срещу рак.
По поръчка на Световния фонд за ракови изследвания учени изчислиха, че 250-милилитрова чаша вино на вечер със съдържание на алкохола 10 вместо 14 процента крие 7% по-нисък риск от рак на дебелото черво, съобщава Би Би Си.
"От гледна точка на профилактика на рака е най-добре изобщо да не се пие алкохол, но трябва да бъдем реалисти", отбеляза д-р Рейчъл Томпсън от фонда. На учените обаче не им ясно колко дълго човек трябва да пие по-слаб алкохол, за да има полза от него.
Експертите на Световния фонд за ракови изследвания обаче са сигурни, че на всеки 100 души, които пият по-слабо винце, ще бъде предотвратен един случай на рак на дебелото черво.
Учените предполагат, че и другите видове рак като рак на хранопровода, рак на гърдата и рак на гърлото се влияят по същия начин.
Рак се наричат група от злокачествени туморни заболявания. При рак клетки растат неконтролируемо, размножават се и разрушават здравата тъкан.
Нездравословният начин на живот и заобикалящата ни среда са важни предпоставки за възникването и образуването на рак. Тютюнопушенето например е основен причинител на рака на белия дроб.
Ракът на кожата пък се причинява от слънчевата радиация. Болести предавани по полов път също разнасят рак.
Добавки, които се използват от хранително-вкусовата промишленост, също се считат за канцерогенни: консерванти, подсладители, оцветители.
Коментари