Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фъстъченото масло предпазва от рак на гърдата

Фъстъченото масло предпазва от рак на гърдата

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Фъстъчено масло

Редовната консумация на фъстъчено масло намалява риска от появата на рак на гърдата с 39 %.

Това беше установено от изследователски екип от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис и медицинското училище на Харвард.

Учените са открили връзка между фъстъченото масло и появата на рака на гърдата при 15-годишни момичета и стартирали мащабен експеримент на тази тема.

При изследване, проведено между 1996 г. и 2001 г., са проучени 9039 американски момичета на възраст между 18 и 30 години.

Рак на гърдата

Крайните резултати показали, че момичетата, които хапвали фъстъчено масло и ядки два пъти седмично, намаляват с 39 % опасността от рак на гърдата.

Редица проучвания доказват, че закуската с фъстъци или фъстъчено масло поне четири пъти в седмицата намалява почти наполовина опасността от сърдечен удар.

Доказателства сочат, че фъстъците понижават лошия холестерол, помагат за намаляване на възпаленията в тялото и укрепват кръвоносните съдове около сърцето.

Учени от медицинския факултет към Харвардския университет изследвали в продължение на 12 години качествата на фъстъченото масло.

В експериментите им са участвали над 6000 жени, чиито хранителни режими са следени в продължение на години.

Фъстъчено олио

По време на изследването се откроила тенденция, според която консумацията на 30 г фъстъци и на една супена лъжица фъстъчено масло на ден пет пъти в седмицата, намалява опасността от поява на сърдечно-съдови заболявания с 44 %.

Най-ценната съставка във фъстъченото масло е веществото ресвератрол - естествен антибиотик, който действа противорирусно, противовъзпалително, защитава нервната система, забавя стареенето.

Фъстъченото масло е сред храните с най-високо съдържание на ресвератрол, като първенството се държи от червеното грозде и червените вина.

Фъстъченото масло трябва да се избягва от хората с установени алергии към фъстъци и бобови храни. Гранясалото фъстъчено масло може да доведе до отравяне с алфатоксини.

Фъстъчената паста освен в много рецепти за сладкиши се използва и в индийската кухня в съчетание с подправки и люти чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest